U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

Sint-Lambertusklooster

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voormalig r.k. klooster Huize "de Vliert"
18.724.jpg
Het voormalige Sint-Lambertusgesticht met
links de kloosterkapel en rechts de lagere meisjesschool.
Locatie Pastoriestraat 26, Vlierden
Gebruik klooster, verpleeghuis
Start bouw 1906
Gereed 1907
Opening 24 september 1907
Sluiting 1953 (als klooster en verpleeghuis)
Bouwkosten 17.931 gulden
Monument status Gemeentelijk monument
Bouwpartners
Architect J. Heijkants (Erp)
Aannemer W. Wijnen (Helmond)
Zusters van de Choorstraat in Vlierden. Klik op het icoon voor meer informatie.
Foto: collectie Zusters van de Choorstraat
Huize De Vliert aan de Pastoriestraat 26 in Vlierden

Het Sint-Lambertusklooster, vroeger ook wel Lambertusgesticht genoemd, is gevestigd op het huidige adres Pastoriestraat 26 in Vlierden (voordien V.119) en werd in 1906 gebouwd.

Bouw[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste plannen voor de bouw van het klooster werden in 1905 gemaakt. Het werd een liefdegesticht met een tehuis voor ziekenverpleging, onderwijs en ouderenzorg.

Pastoor Lambert Lorskens had al drie tot vier keer tevergeefs bij de Zusters van Den Bosch (Choorstraat) aangeklopt om een aantal van hen naar de gemeente Vlierden te krijgen. Uiteindelijk lukte het hem om een toezegging te krijgen van de algemeen overste Moeder Concordia en konden de bouwplannen gemaakt en gerealiseerd worden.

Op 2 juni 1906 hadden de plannen vaste vorm gekregen en werd de fase van de aanbesteding ingeluid. Op dinsdag 12 juni 1906 om twee uur 's middags werd in het koffiehuis van Felix van Heugten de bouw van het liefdegesticht met school en gasthuis aanbesteed. De bouw werd gegund aan aannemer W. Wijnen uit Helmond die met 17.931 gulden de laagste van de 22 inschrijvers was.

In september 1907 waren het klooster, de scholen en het gasthuis voor de ouderen klaar. Het gesticht met scholen en gasthuis was eigendom van de kerk terwijl de inventaris werd overgenomen door de congregatie.

De naam Sint-Lambertusklooster of Lambertusgesticht is waarschijnlijk geïnspireerd door de voornaam van de pastoor die zich vooral heeft ingespannen om de zusters naar Vlierden te krijgen: Lambertus Lorskens (1849-1922).

Indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Op de begane grond vlnr:

 • Indeling aan de voorzijde (totaal 32,28 meter breed): kapel, sacristie, spreekkamer vestibule met hoofdingang, spreekkamer, werkkamer en bewaarschool.
 • Indeling westvleugel (totaal 29,69 meter diep): zitkamer / keukentje, trappenhal / gang, zitkamer, ziekenkamer, trappenhal / gang en kapel
 • Indeling aan de achterzijde (tussen oost- en westvleugel 18,68 meter breed): Zitkamer / keukentje, bijkeuken / keuken, portaal / trappenhal / gang en "taalschool".
 • Indeling oostvleugel (totaal 29,69 meter diep): bewaarschool, gang, taalschool, gang, taalschool.
 • Buiten aan de oostvleugel grensde de speelplaats en de overdekte speelplaats.

Op de bovenverdieping, in willekeurige volgorde:
Naast een overloop, een bordes en enkele kasten: de slaapzaal van de zusters, een Linnenkamertje, een droogzolder, kamertje, ziekenkamertje, waakkamer en een "kamertje voor vrouwen".

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 24 september 1907, de feestdag van Onze Lieve Vrouw ter Slaven, gingen de volgende zes zusters van Liefde, Dochters van Maria en Jozef, in de gemeente Vlierden aan de slag:

Na Liessel was het Lambertusgesticht het tweede klooster van de zusters uit de Choorstraat in Den Bosch in de omgeving van de gemeente Deurne en Liessel.

Chronologie[bewerken | brontekst bewerken]

 • Van 1907 tot 1922 leefden de zusters in een aangename verstandhouding met pastoor Lorskens en konden zij meerdere Vlierdense meisjes voor het noviciaat aannemen. In 1932 werd het 25-jarig bestaan van het gesticht gevierd.
 • In 1914 werd het interieur van de bij dit gesticht horende kapel beschilderd door de Astense schilder L.J. Coolen. Een onbekende gever deed daartoe een schenking aan het klooster.
 • Zondagmorgen 11 december 1927 bemerkten kerkgangers dat er brand was ontstaan in het klooster. Omdat men er vlug bij was kon het brandje, dat in den schoorsteen bleek te woeden, spoedig gedoofd worden.[1]
 • In 1949 werd door het bestuur in Den Bosch besloten dat de zusters uit het klooster zouden moeten vertrekken. Het duurde tot 13 maart 1953 voordat het vertrek van de laatste zusters een feit was.
 • Voor de bewoning van het klooster nadat de zusters vertrokken waren zie het artikel Pastoriestraat 26.

Bewoners[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

"Huize de Vliert onder Vlierden (1907-1987)” in D'n Uytbeyndel nr 13 (1987) pagina 24-32.

Bronnen, noten en/of referenties
 1. De Tijd: godsdienstig-staatkundig dagblad van 13 december 1927