Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

In de Generaliteitslanden

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
In de generaliteitslanden
Kaft boek idgl.jpg
Auteur L.E. (pseudoniem voor Frauck Engelberts)
Taal Nederlands
Genre historische schetsen
Uitgever N.V. Ruys'uitgevers-mij - Zeist
Uitgegeven niet afgedrukt
Medium boek
Pagina's 120
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

In de Generaliteitslanden is de titel van een historische roman, die zich afspeelt in het protestantse milieu van Deurne in de generaliteitsperiode van 1701 tot 1704.


De roman is geschreven door L.E., een pseudoniem voor Frauck Juliana Geertruijd Wilhelmina Constantia (Frauck ) Engelberts (1880-1929) .

Hoofdpersoon in het boek is Françosa Caesteker, de dochter van de schout van Deurne en secretaris Louis Caesteker. Ook het latere geboortehuis van Martinet, waarin zij destijds woonde, komt daarin voor. Thema van het boek is de geïsoleerde positie van de kleine gereformeerde gemeenschap in de katholieke omgeving. Het boek eindigt met de verloving van Françosa Caesteker met dominee Johannes Rauwers.

Door het venster in de voorkaft van het boekje is een tekening van het Groot Kasteel van Deurne op de eerste pagina te zien.

Merkwaardig is dat in het boekje geen publicatiedatum is vermeld. Het exemplaar van het boek dat is opgenomen in de literatuurcollectie van de bibliotheek in het Heemhuis van heemkundekring H.N. Ouwerling, is wel een geschreven tekst aangetroffen waaruit blijkt dat het boek op 19 september 1929 als cadeau is geschonken.

De novelle was ook een van de vier verhalen in haar boekLevensbeelden, dat in 1915 verscheen bij uitgeverij G.J.A. Ruys.[1]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Het boek Levensbeelden is digitaal raadpleegbaar op Delpher.