U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Jacobus Johannes Hubertus van Dijk (1919-2002)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jacques van Dijk
25.728.jpg
Jacques (links) met tweelingbroer Antoon
Persoonsinformatie
Volledige naam Jacobus Johannes Hubertus van Dijk
Roepnaam Jacques
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 2 november 1919
Overl.plaats Milheeze
Overl.datum 21 juli 2002
Partner(s) Philomena Petronella Maria (Philo) Keijzers (1908-1997)
De kerststal van Jacques van Dijk
Jacques en Philo van Dijk vooraan links.
foto collectie Michel van den Berkmortel

Jacobus Johannes Hubertus (Jacques) van Dijk (1919-2002) was een getalenteerd beeldnouwer, schrijver, schilder, dichter en componist.


Jacques was samen met zijn tweelingbroer Antoon het vierde en vijfde kind in het gezin van de slager Theodorus Wilhelmus van Dijk (1882-1965) en Maria Huberta Keijzers (1879-1944).

Hij huwde met Philomena Petronella Maria (Philo) Keijzers, (Waalwijk 15 december 1908 - Deurne 7 oktober 1997), dochter van de huisschilder Hubertus Hendricus Keijzers (Bakel 1875) en Johanna Hendrika Fredriks (Rotterdam 1870).

Na de lagere school ging hij in Deurne naar de mulo, daarna naar een ambachtsschool en hij bekwaamde zich in de bouwkunde.

Hij schreef de streekroman Beloofde Land, dat eerst als feuilleton in het Dagblad voor Oostbrabant verscheen en dat later in een streekromanomnibus, op de markt kwam. Een tweede werk van hem, getiteld Het teken op de mistbank, werd kort daarvoor gedrukt.

Jacques was in de jaren 1950 dirigent van Het Blauwe Orkest.

Jacques en zijn vrouw Philo Keijzers schonken een door hem zelf vervaardigde kerststal van houtsnijwerk aan de Heilige Geestparochie. Het kunstwerk werd met kerstmis 1977 voor het eerst in de parochiekerk opgesteld.

Ook als schilder was Jacques actief. Hij schilderde in 1983 een drieluik over de geboorte van Christus met op de achterzijde van de zijluiken Maria Boodschap. Jacques schonk het drieluik aan de Heilige Geestparochie.

Jacues was lid en redactiesecretaris van De Wik het orgaan van de gelijknamige organisatie voor ouders van geestelijk gehandicapte kinderen.

In het Helmonds Dagblad van 30 januari 1984 schonk Jan Traverse aandacht aan het leven en werk van Jacques onder de titel De 5 talenten van Jacques van Dijk.