U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Jeu-de-boulesclub D’n Bolker

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
logo van jeu de boulesclub D’n Bolker.
Impressie van de openingswedstrijd op 22 september 2012. Foto beschikbaar gesteld door D’n Bolker.

Jeu-de-boulesclub D’n Bolker in Liessel werd opgericht op 16 maart 2011.

Oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

Het initiatief voor de oprichting op 16 maart 2011 werd genomen vanuit KBO afdeling Liessel, in samenwerking met de stichting Dorpsraad Liessel. Sinds 18 mei 2015 is de club ingeschreven als zelfstandige vereniging bij de Kamer van Koophandel in Eindhoven. De club begon met 35 leden, het ledenaantal groeide tot 50 per einde 2023.

De naam D’n Bolker herinnert aan het bolkeren, een spel met ijzeren grotere knikkers dat tot in de jaren zestig erg populair was bij jongens van de lagere school. Dat spel had kenmerken van het jeu-de-boules.

Accommodatie[bewerken | brontekst bewerken]

De club beschikt over een speelveld met acht banen aan de Zandstraat in Liessel, aan de achterzijde van gemeenschapshuis De Kastanje. De inrichting van het speelveld werd mogelijk door subsidiegelden uit het IDOP (Integraal Dorps Ontwikkeling Programma, opgezet door de provincie) en ’t Lijssels Potje.

Op 22 september 2012 werden de banen officieel geopend door wethouder Lemlijn van de gemeente Deurne.

Speeltijden[bewerken | brontekst bewerken]

De club heeft vaste speeltijden voor de leden op de maandagmiddag en -avond, woensdagavond, donderdagmiddag en op de zondagochtend. Daarbuiten kunnen leden onderling afspreken om te gaan spelen. Omdat in 2012 verlichting werd gerealiseerd, kan ook buiten de zomeravonden bij goed weer in de avonduren gespeeld worden.

Sinds 2013 wordt in de wintermaanden op de maandagavond gebruik gemaakt van de binnenbanen van jeu-de-boulesvereniging Tic-Tac in Deurne.

D’n Bolker organiseert regelmatig uitwisselingen met andere jeu-de-boulesverenigingen uit de omgeving. Sinds 2013 wordt jaarlijks een toernooi gespeeld op 15 augustus, samen met Tic-Tac uit Deurne, de Most uit Neerkant en de jeu-de-boulesvereniging van Meijel.

Gebruik van de banen is mogelijk voor groepen (van families, verenigingen, vriendenclubs en dergelijke), waarbij D’n Bolker voor begeleiding zorgt.

Bestuur[bewerken | brontekst bewerken]

Samenstelling bestuur
Vanaf Tot Lid Functie
2011 heden Wim Goossens voorzitter
2011 heden Henk Hikspoors secretaris
2011 2019 Mien van Stratum penningmeester
2011 heden Max van Kol bestuurslid
2011 2016 Mart Slaats bestuurslid
2011 2023 Jan Verberne bestuurslid
2015 heden Marga Huibrechtse-Jansen bestuurslid
2019 heden Piet Smits penningmeester
2023 heden Peter Wijnen bestuurslid
2024 heden Theo Keijsers bestuurslid

Er zijn twee commissies: een spelcommissie die de wedstrijden regelt en een accommodatiecommissie die zorgt voor het onderhoud van de banen en de verdere accommodatie.

Voorgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In het voorjaar van 1996 werd aan de voorkant van gemeenschapshuis De Kastanje in Liessel een jeu-de-boulesbaan aangelegd. Dit gebeurde op initiatief van Zef Clement en Karel Jentjens, namens de activiteitencommissie van gemeenschapshuis De Kastanje. Na de sloop en de herbouw van De Kastanje in 2006 kwam deze baan niet terug en werd er elders ruimte gezocht voor een wat grotere accommodatie. Deze werd met medewerking van de gemeente Deurne gevonden achter De Kastanje. De voorbereidingen begonnen in 2007. Dit resulteerde in de aanleg van twee bakken met samen maximaal acht banen in de zomer van 2010.

Een eerder initiatief om inwoners van Liessel voor het jeu-de-boulesspel te interesseren had geen resultaat. In oktober 1990 trok een informatieavond, met Cor Slaats namens de dorpsraad als kartrekker, slechts twee belangstellenden.