U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Kleuterschool (Romboutsstraat)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door E. Koolen (overleg | bijdragen) op 5 sep 2015 om 16:36
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het gebouw waar de kleuterschool in gehuisvest was
Een groep kleuters van de kleuterschool aan de Romboutstraat in 1983

De Kleuterschool aan de Romboutsstraat was gevestigd op het adres Romboutsstraat 7 in Deurne.


In 1971 kwam er een nieuwe drieklassige kleuterschool in de Romboutsstraat. Deze kleuterschool werd bezocht door 90 kleuters die kwamen van de kleuterschool aan de Visser.

De kleuterleidsters Theodora Coppus en Annemie Weijs werkten samen met zuster Ferdinanda in het begin op deze kleuterschool. Tilly Theeuwessen kwam in de plaats van Annemie Weijs.

Zuster Marie Matthea was formeel wel de hoofdleidster van deze school maar stond daar zelf nooit voor de klas. Zij werd later hoofd op kleuterschool Het Molengrut.

De kleuters waren allen afkomstig uit het centrum van Deurne.

Nieuwe kleuterschool officieel in gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Op zaterdag 31 mei 1971 werd tijdens een feestelijke bijeenkomst deze kleuterschool ingezegend en officieel geopend nadat dit gebouw al in november van 1970 door de kleuters in gebruik was genomen. Overigens was het niet te vroeg dat de leidsters met hun kleuters de oude kleuterschool verlieten want die toonde steeds meer gebreken.
Tot de genodigden behoorden onder meer mej. H. G. Frederiks, inspectrice van het kleuteronderwijs, burgemeester Hoebens en wethouder Harrie Rijnders.

De nieuwe school werd gebouwd, door het bouwbedrijf Manders uit Stiphout onder supervisie van het architectenbureau Lammers uit Beek en Donk.

Rond 1970 kwamen er in Deurne liefst zeven nieuwe schoolgebouwen. In Walsberg werd de nieuwe kleuterschool met gymzaal in gebruik genomen, een basisschool en kleuterschool verschenen in de Zeilberg, een gymzaal in Vlierden en een gymzaal in de Sint-Jozefparochie.

In de kleuterschool aan de Romboutsstraat kreeg men de beschikking over een grote hal die eventueel ook dienst kon doen als speelruimte voor de kleuters. De school bestond verder uit drie ruime werklokalen, een zand- en watertafel en een ruimte met toiletten voor de kleuters. De personeelsafdeling had een keukenblok en er was voor hen tevens een doucheruimte.

Tegen de buitenwand van de school werd een metalen constructie van de Beek en Donkse kunstenaar Arie Berkulin geplaatst met de naam Alpha/Beta.

Pastoor Gerris had in zijn openingstoespraak veel waardering voor zuster Marie Matthea en alle andere kleuterleidsters die naast hun gewone werk alle spullen van de oude kleuterschool gebruiksklaar hadden gemaakt.

Op maandag 2 juni, tweede pinksterdag, werd 's middags een open huis gehouden en velen maakten van de gelegenheid gebruik om het nieuwe schoolgebouw te bewonderen.

Nadat in de jaren '80 van de vorige eeuw de wet op het basisonderwijs in werking trad en kleuter- en lagere scholen werden samengevoegd werd dit gebouw in gebruik genomen door het Centrum voor volwasseneneducatie ROC Ter Aa/De Rombout.

In 2008 werd dit schoolgebouw gesloopt en verrezen op het vrijgekomen terrein een paar jaar later vijf patiowoningen.