U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

Liessel 700 jaar historie

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo Liessel 700.jpg

Met Liessel 700 jaar historie werd in 2012 in Liessel herdacht dat het 700 jaar geleden was (in 1312) dat de naam Liessel voor de eerste keer in een document werd vermeld.


Initiatief[bewerken | brontekst bewerken]

Eind 2011 nam Harrie Martens het initiatief om dit feit te herdenken met een aantal activiteiten. Zijn initiatief vond goed gehoor bij het bestuur van stichting Dorpsraad Liessel en binnen de werkgroep Liessels Historisch Erfgoed. Uit deze twee instanties werd een projectgroep geformeerd die in de loop van het jaar 2012 een aantal activiteiten organiseerde.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

 • Op 18 januari 2012 werd het logo getoond en de pers voorzien van informatie.
 • In de jaarvergadering van de Dorpsraad werd op 7 maart 2012 de aftrap gegeven.
 • Op 15 mei 2012 werd een dvd gepresenteerd over de historie van Liessel.
 • Van 17 tot 20 mei 2012 werd een tentoonstelling gehouden, waarop veel foto’s, documenten enz. uit het verleden van Liessel te zien waren. Historicus Ton Spamer leidde de tentoonstelling in met een uiteenzetting over de naam Liessel.
 • Op 20 mei 2012 droeg het Peelevenement van de Liesselse Ondernemers Vereniging (LOV) het thema van de historie van Liessel, aan de bezoekers werd een flyer uitgedeeld met feiten en wetenswaardigheden en in de kerk en de molen waren eveneens tentoonstellingen te zien.
 • Ook werd op 20 mei 2012 een wandel- en fietsroute uitgegeven die langs gebouwen en locaties ging die historie van Liessel betreffen.
 • Op 26 september 2012 werd door twee leden van heemkundekring H.N. Ouwerling een lezing verzorgd waarin een aantal onderwerpen over de geschiedenis van Liessel aan de orde kwamen.
 • Van 3 tot 11 oktober 2012 werd tijdens de kinderboekenweek op de basisschool belangstelling gevraagd voor het verleden van Liessel.
 • Ook tijdens de Leyselse Aaftere, gehouden op 14 oktober 2012, kwam de historie van Liessel aan de orde.
 • Van 14 oktober 2012 tot medio januari 2013 werd in het heemhuis een tentoonstelling gehouden met het thema Liessel 700 jaar historie. Het gebruikte materiaal was voor het merendeel afkomstig van Liessels Historisch Erfgoed.
 • Op 11 december 2012 werd een grote kaart (in twee delen) gepresenteerd waarop Liessel te zien is, zoals het dorp er uitzag in het jaar 1954. Dit project wordt nog vervolgd: per woning worden gegevens verzameld over de woning en de bewoners. Tijdens deze afsluitavond werd ook een dvd getoond met een overzicht van alle activiteiten die betrekking hadden op ‘Liessel 700 jaar historie’.

De herdenking van Liessel 700 jaar historie was verder ook voor andere inwoners en verenigingen aanleiding om er aandacht aan te besteden. Dat was het geval bij onder meer de Stichting Ontmoetingsruimte De Gasterij, de KBO afdeling Liessel, toneelvereniging De Plankeniers tijdens het Peelevenement, het Kindervakantiewerk en de Prinsengarde van carnavalsstichting De Kei.

In 2012 waren aan de toegangswegen van Liessel borden te zien met het logo
Foto: collectie Liessels Historisch Erfgoed

Aan alle activiteiten werd veel publiciteit gegeven. Gedurende het gehele jaar waren aan de toegangswegen borden te zien die de passanten opmerkzaam maakten op Liessel 700 jaar historie. Het logo sierde ook de voorpagina van dorpsblad Rond de Toren.