U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Marinus Pieter Groenewege (1915-1986)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marinus Pieter Groenewege
Marinus P. Groenewege.jpg
Foto: coll. Josina M. van der Maas
Persoonsinformatie
Volledige naam Marinus Pieter Groenewege
Roepnaam Marinus
Geboorteplaats St. Maartensdijk (Zeeland)
Geboortedatum 24 juli 1915
Overl.datum 1986
Partner(s) ongehuwd
Beroep(en) staflid 27 RI, hoogleraar

Marinus Pieter (Marinus) Groenewege (1915-1986) was lid van de staf van het tijdens de mobilisatie 1939-1940 in Deurne gelegerde 27e Regiment Infanterie dat in huize De Romein haar commandocentrum had.


Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was een zoon van de landbouwer Jacob Leendert Groenewege (Sint Maartensdijk 1875-1963 Sint Maartensdijk) en Tannetje Willemina Bierens (Sint Annaland 1886-1968 Bergen op Zoom).

Marinus behaalde in 1933 in Middelburg zijn hbs-diploma. Hij werd bij koninklijk besluit met ingang van 1 januari 1938 als vaandrig benoemd en aangesteld bij het reservepersoneel der landmacht bij het wapen der infanterie. Hij studeerde wis- en natuurkunde aan de Utrechtse rijksuniversiteit.

Mobilisatie 1939-1940[bewerken | brontekst bewerken]

Die studie moest Marinus noodgedwongen onderbreken want hij werd vanaf de voormobilisatie (april 1939) als staflid van het 27e Regiment Infanterie in Deurne gestationeerd. Voor zover bekend waren alle stafleden ingekwartierd bij families in de Stationslaan, dicht bij het commandocentrum aan de Romeinstraat. Het is onbekend bij welke familie Marinus ingekwartierd was en welke taak hij binnen de staf uitvoerde.

Na de terugtocht uit de Peel, dertien maanden later, en nog tijdens de Tweede Wereldoorlog nam hij zijn studie weer op. In 1941 legde hij het doctoraal examen cum laude af. Na voltooiing van zijn studie werkte hij bij het centraal laboratorium der staatsmijnen, hoofdzakelijk op het gebied van de molecuulspectroscopie en kernspinresonantie.

Hoogleraar[bewerken | brontekst bewerken]

Op 25 augustus 1962 werd hij tot gewoon hoogleraar benoemd aan de universiteit waar hij ooit zelf studeerde. Hij startte op 16 januari 1963 in de faculteit der wiskunde en natuurwetenschappen. Op 7 oktober 1963 hield hij zijn inaugurele rede met als thema “Licht en warmte in de chemie”. Op 1 oktober 1976 werd hij benoemd tot buitengewoon hoogleraar algemene scheikunde om vervolgens op 1 augustus 1980 met emeritaat te gaan. Hij hield zijn afscheidsrede op 25 september 1980 met als thema: “Loodzwaar, zilverwit en goudgeel (chemie en relativiteit)”

Van zijn hand verschenen diverse wetenschappelijke boeken en talloze publicaties in wetenschappelijke tijdschriften.

Samen met A. P. Witlox schreef hij ook het boek “De geschiedenis van 4e Bataljon van het 2e Regiment Infanterie”.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]