U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Martinus Antonius van den Eijnden (1917-1944)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Martinus Antonius van den Eijnden
16.523.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Martinus Antonius van den Eijnden
Roepnaam Martien
Geboorteplaats Venray
Geboortedatum 4 februari 1917
Overl.plaats America (Limburg)
Overl.datum 5 september 1944
Partner(s) ongehuwd
Beroep(en) slager, verzetslid
Stamboom.png Van den Ei(j)nde(n)

Martinus Antonius (Martien) van den Eijnden (1917-1944) was tijdens de Tweede Wereldoorlog pilotenhelper en verzetsstrijder (evenals zijn broer Frans van den Eijnden 1914-2000) en bij zijn verzetskameraden beter bekend onder de naam Watje. Vanaf 1944 was hij lid van de Knokploeg Bakel.


Martien was een zoon van Johannes van den Eijnden (1882-1974) en Hendrina Johanna Claessens (1886-1963). Het gezin woonde in de Crisishoeve aan de Griendtsveenseweg Z.148 te Deurne. Hij was een broer van Harrie van den Eijnden.

Als pilotenhelper en verzetsstrijder was Martien, samen met Frits de Bruijn uit Asten, op "Dolle Dinsdag" 5 september 1944 bezig met het saboteren van de spoorlijn zodat de eerstvolgende trein zou ontsporen. Vooraf hadden ze de telefoon op het station van America onklaar gemaakt en zijn toen met een Engelse sleutel, die ze van een spoorwegarbeider hadden gekregen, aan de slag gegaan. Een en ander vond niet ver van De Zwarte Plak en de Crisishoeve plaats. Juist op het moment dat ze bezig waren kwam er een Duitse trein tot stilstand.

Martien en Frits werden door de Duitsers op heterdaad betrapt en geëxecuteerd. Hoe de executie heeft plaatsgevonden weet niemand maar gezien de verwondingen werden ze doodgeslagen.

In zijn in 2013 verschenen boek Oorlogsfragmenten uit de Peel trekt Sjef Verlinden deze hypothese in twijfel en soms daarvoor een zestal argumenten op. Volgens hem zou er wel eens verband kunnen zijn tussen deze liquidatie en de op 28 augustus 1944 gepleegde overval op een transport van een grote partij distributiebonnen in de Stationslaan.

Na de oorlog werd Martien postuum onderscheiden met de Amerikaanse Medal of Freedom.

Verzetsmonument De Zwarte Plak[bewerken | brontekst bewerken]

In 1947 hebben de overgebleven verzetskamaraden, niet ver van de plek waar het gebeurde een herdenkingsmonument geplaatst ter ere van het verzet in de Tweede Wereldoorlog op de De Zwarte Plak. De slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in het algemeen en de verzetsbewegingen die op De Zwarte Plak actief waren in het bijzonder, worden hier jaarlijks op 4 mei bij de herdenkingsmuur geëerd en herdacht.

Martien werd begraven op de Begraafplaats r.-k. kerkhof Zeilberg.

Zie ook de website: Deurnese oorlogsslachtoffers

Literatuur en bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bert Poels/Jan Derix, 1977. Vriend en Vijand, Van Speijk, Venlo.
  • Cammaert, A.P.M., 1994. Het Verborgen Front. Geschiedenis van de georganiseerde illegaliteit in de provincie Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Eisma B. V. Leeuwarden/Mechelen.
Bronnen, noten en/of referenties