U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Militaire begraafplaats aan de Zandbosweg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vooraan zittend van links naar rechts Maria Rakels, Lien Goossens (Visser), Tonnie Rakels, Jans Rakels, Lenie Goossens en Berta Rakels, daarachter van links naar rechts Dora Rakels en Mia van den Einden (Kruisstraat).

Op de militaire begraafplaats aan de Zandbosweg werden in oktober 1944 de lichamen van vier gesneuvelde Engelse militairen begraven.


De begraafplaats bevond zich, gezien vanaf de huidige Kruisstraat, vooraan in de Zandbosweg tegenover het pand de Franse kap waar destijds de familie Rakels woonde op een weiveld van de kuikenbroederij van Jan van den Heuvel. Om de huidige plek te bepalen, moeten we weten dat de weg, die toen nog direct voorlangs het huis met de Franse kap liep, later naar het zuiden is verplaatst om recht op het kruispunt met de Visser aan te sluiten. De begraafplaats lag dus ongeveer onder het huidige grasveld en het trottoir van de Zandbosweg, direct voor het huis.

Later werden de lichamen herbegraven op het oorlogskerkhof te Nederweert. De namen van de vier gesneuvelde militairen zijn Bernard Brandon, Gordon Lewis Blyth, Dennis George Campbell en Roy Charles Whitehead. Nadere bijzonderheden over deze miltairen zijn te vinden op de website over de Deurnese oorlogsslachtoffers.

De bijgaande foto's werden gemaakt door Jan Rakels op eerste Pinksterdag 1945. Deze foto's werden destijds namens de familie Rakels gestuurd naar de ouders van de gesneuvelden. Als dank kregen zij daarop een groot pakket thuisgestuurd met daarin allerlei spullen zoals een paar toen hier nog zeer zeldzame nylon dameskousen (destijds glaskousen genoemd), cacao en haarstrikken, waarmee de kinderen zeer verguld waren.

De familie Rakels, in die tijd woonachtig op het adres Zandbosweg C.84a (na 1953 huisnummer 2), is naderhand naar Nieuw-Zeeland geëmigreerd.

Vlnr: Dora, Jans, Maria, Tonnie en Berta Rakels. Op de achtergond het huis van de familie Rakels