U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Missionarissen van Steyl

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De congregatie van de Missionarissen van Steyl ofwel het Gezelschap van het Goddelijke Woord (Societas Verbi Divini of kortweg SVD) werd in 1875 opgericht door Arnold Janssen, een katholiek priester uit het Duitse Goch, vlak bij de Nederlandse grens. De congregatie werkt aan de missie, wat onder meer de verbreiding van het geloof in de koloniën inhield.


Vestiging in Deurne[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat de stichting van een Missiehuis in de jaren zeventig van de negentiende eeuw door de Kulturkampf in het Duitse gebied niet mogelijk was, stichtte Janssen op 8 september 1875 in Steyl bij Venlo deze congregatie. Al in 1879 volgde de uitzending van de eerste missionarissen, en wel naar China. Ongeveer een kwart van alle congregatieleden woont anno 2013 in Indonesië.

De orde heeft in Nederland haar voornaamste missiehuis in Steyl, het Missiehuis St. Michaël. Een tweede missiehuis stond van 1911 tot 1944 in Uden, doch Missiehuis St. Willibrord werd herbouwd aan de Vlierdenseweg in Deurne. Op 7 november 1954 betrokken 25 broeders, 29 paters, 93 priesterstudenten en 25 aspirant-broeders (in totaal 172 personen) het nieuwe missiehuis en op 13 november 1954 werd het feestelijk geopend.

Er waren voor de Tweede Wereldoorlog nog drie andere vestigingen in Nederland en twee in België. In 2003 werd de oprichter, Arnold Janssen, door Paus Johannes Paulus II heilig verklaard.

Bewoners van het Missiehuis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie het overzicht van alle paters en broeders SVD die in het Missiehuis in Deurne woonden.

Voor Deurne bekende missionarissen van Steyl[bewerken | brontekst bewerken]

Onderscheiding[bewerken | brontekst bewerken]

De inbreng van de SVD op geestelijk / pastoraal gebied in Deurne en omgeving is, naast het onderwijs, aanzienlijk geweest. Bij de viering van het 50-jarig bestaan in 2005 kende het gemeentebestuur de Zilveren legpenning aan de bewoners van het missiehuis toe.

Kloosterkerkhof[bewerken | brontekst bewerken]

Een groot aantal missionarissen die in Deurne leefden en werkten zijn begraven op het kloosterkerkhof achter het missiehuis.

Vertrek[bewerken | brontekst bewerken]

Op 10 september 2015 verliet de congregatie van de SVD na ruim 60 jaar Deurne weer. De laatste SVD'ers van het missiehuis in Deurne de broeders Jan de Groot, Jan Hellemons en de paters Koos van Dijk, Joep Heinemans en Johan Peters verhuisden naar het moederhuis in Teteringen. Rector Koos van Dijk sloot op 10 september figuurlijk de deur van het missiehuis.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]