U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Molenstraat 45

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Molenstraat 45 in oktober 2023.
Het huis van Cor van der Steijn, zichtbaar vanaf de toenmalige kruising Hogeweg-Stijn Streuvelslaan, rond 1990?
Rechts in beeld is nog net het huis van Cor van der Steijn zichtbaar.
Beeld in de Molenstraat, met rechts in beeld Molenstraat 45.
Rechts in beeld, links van de schoorsteen, herkennen we woonhuis en bergplaats van Cor van der Steijn. De bergplaats is herkenbaar aan de topgevel.

Molenstraat 45 is een adres in Deurne.


Rond 1956 liet Cor van der Steijn, eierhandelaar van beroep, op een tweetal percelen bouwland aan de Molenstraat (L 269, L 270) een huis met bergplaats bouwen, dat daarna de kadastrale aanduiding L 903 kreeg. Het huis is gemetseld in het kenmerkende Deltrapverband, en vermoedelijk een ontwerp van architect Jos Deltrap.

Van der Steijn was voorheen woonachtig op Hogeweg 1, waar hij ook zijn eierhandel had.[1] Het nieuwe huis werd gebouwd op de hoek met de vermoedelijk toen al in aanleg, of in ieder geval in planning zijnde Europastraat. Rond 1960 werd door Van der Steijn iets vernieuwd en rond 1962 bijgebouwd.[2] Van der Steijn bleef tot na 1989 eigenaar van het pand.

Het huis is traditioneel van architectuur, en kent twee bouwlagen en een kap. Het dak is een zadeldak, met boven de twee korte gevels een schoorsteen. De overstekken kennen zogenaamde klossen. De bergplaats met grote schuurdeur kent een bouwlaag met zadeldak, en is haaks op de lengterichting van het huis gebouwd. Boven de korte gevels van de bergplaats zijn, in harmonie met de schoorstenen op het woonhuis, twee topgevels aangebracht. Huis en bergplaats kennen een gemetselde plint die wat donkerder van kleur is dan het metselwerk daarboven. Rond de voordeur van het woonhuis is een sierlijst aangebracht. Boven de deur bevindt zich een ijzeren lantaarn, met aan weerszijden van het stoepje voor de deur siersmeedwerk. Noemenswaardig in het metselwerk is nog de gemetselde toog boven het woonkamerraam.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Kadastrale leggers Deurne, reeks 5, artikel 8704, dienstjaar 1957
  2. Kadastrale leggers Deurne, reeks 5, artikel 8704, dienstjaren 1961 en 1963