U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Natuurgebied De Bult

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Bult, op de foto Jan van de Weijer in actie toen er nog demonstraties turfsteken gegeven werden.

De Bult is een natuurgebied van 120 hectare in het uiterste noordoosten van Deurne achter de Craijenhut op de grens van de provincies Noord-Brabant en Limburg.


Het gebied is eigendom van Staatsbosbeheer en vormt een apart gelegen onderdeel restant van de Deurnese Peel dat overbleef na ontginningen, en deelt dus de status van Natura 2000-gebied. Het gebied bestaat uit hoogveenrestanten, berkenbos, droge en vochtige heide. Hier en daar herstelt zich een deel van de oorspronkelijke begroeiing door een verbeterde waterhuishouding en vindt men weer veenmossen, veenpluis en zonnedauw. Belangrijke dieren in het gebied zijn de das en de gladde slang.

Het gebied maakt onderdeel uit van een beheerseenheid waartoe ook de Deurnese Peel en de Mariapeel behoren, maar het ligt er een zevental kilometer van verwijderd, hoewel er aan de Limburg zijde van de provinciegrens een smalle natuurcorridor langs het Peel- of Defensiekanaal tussen genoemde gebieden bestaat.

Direct ten noorden van het gebied ligt de geheel gekanaliseerde Kaweise Loop.

Het reservaat ligt geheel omsloten door landbouwgebied, maar een kilometer noordwaarts ligt vliegbasis De Peel, waarop nog steeds belangrijke natuurwaarden zoals heidevelden voorkomen, en twee kilometer noordwaarts ligt landgoed Stippelberg, eveneens met enige heide. Ruim een halve kilometer naar het zuidoosten bevindt zich het peelrestant de Heidsche Peel.

Het is inmiddels verboden om hier nog demonstraties turfsteken te geven. Die worden nog wel gegeven op een turfveld gelegen in een perceel van Staatsbosbeheer links van het Toon Kortoomspark.DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI[brontekst bewerken]

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam De Bult (natuurgebied)
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object Het natuurgebied De Bult bestaat uit hoogveenrestanten, berkenbos, droge en vochtige heide. Door verbeterde waterhuishouding krijgen veenmossen, veenpluis en zonnedauw weer een kans. Lange tijd dreigde dit natuurgebied opgeofferd te worden aan de landbouw. In dit gebied komen diersoorten als de das en gladde slang voor. In dit gebied gaven de laatste turfstekers nog lange tijd demonstraties van dit handwerk. Het heeft de status van "Natura-2000"-gebied.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude 11.834.jpg
Getoond plaatje 11.834.jpg
Coordinaten van het object in WikiTude 51.497790° N, 5.848711° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel[brontekst bewerken]

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.