U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Toon Kortooms Park

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Toon Kortoomspark)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo van het Toon Kortooms Park

Het Toon Kortoomspark is een particulier park en museum, gewijd aan het leven en werk van de streekschrijver Toon Kortooms. Het is gelegen aan de Griendtsveenseweg 80, dicht bij Griendtsveen, maar aan de Noord-Brabantse zijde van de provinciegrens in de gemeente Deurne.

Oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

Het park werd in 2009 gesticht door Gerald Willems en zijn echtgenote Angelique van den Berkmortel, met medewerking van de nabestaanden van Toon Kortooms. In 2019 nam zoon Davy, die al sinds 2013 op het park werkt, het stokje over van zijn ouders. Samen wordt voortdurend gezocht naar nieuwe mogelijkheden om het park te verfraaien.

Museum[bewerken | brontekst bewerken]

Op het park is een museum, een restaurant, een theetuin, een kunsttuin en een blotevoetenpad aanwezig. Het geheel is gevestigd op de plek waar de schrijver samen met zes broers en zeven zusters opgroeide. Toon Kortooms woonde er van 1918 tot 1944.

In het museum is van alles te vinden over het werken en leven van Toon Kortooms zoals de door hem geschreven boeken, manuscripten etc., maar ook foto’s en stukken uit de werkkamer van de schrijver, zoals zijn typemachine en pennen. De meeste voorwerpen zijn beschikbaar gesteld door de erven Kortooms. De openingshandeling op 28 december 2009 werd verricht door de toen 92-jarige Mia Kortooms-Arts, weduwe van Toon Kortooms, met haar dochters Rosemarie en Ingrid. Op dezelfde dag werd het Berkenpad', zoals dat door de schrijver in zijn werk wordt beschreven, geopend door de kleinkinderen van Toon en Mia Kortooms door het planten van een berkenboompje.

In de eerste jaren gaf Angelique cursussen in bloemschikken. Sinds het park in 2019 door gemeente Deurne is aangewezen als officiële trouwlocatie verzorgt zij op aanvraag de bloemenversiering voor de trouwerij op de kiosk.

Peelveldje[bewerken | brontekst bewerken]

In de nabijheid van het museum werd in november 2011 een peelveldje aangelegd waar op afspraak door een turfsteker demonstraties gegeven worden. Voor deze activiteit wordt samengewerkt met VVV Deurne.

Restaurant[bewerken | brontekst bewerken]

In 2013 is het park uitgebreid met een restaurant, onder de naam Veenderij. Het restaurant telt zo’n 70 zitplaatsen en kan in de zomer worden uitgebreid met een ruim terras. Sinds 2016 brouwt Davy Willems een eigen speciaalbier met de naam Peelreus.

Kunsttuin[bewerken | brontekst bewerken]

In de tuin, die in 2000 was aangelegd met modeltuinen voor potentiële klanten van Hoveniersbedrijf Arnica, is vanaf 2012 een kunsttuin te zien waarin bezoekers over paadjes langs diverse grote en kleine kunstwerken kunnen wandelen.

Korte sfeerimpressie[bewerken | brontekst bewerken]

Amateurfilmer Jan Kuijten maakte in juli 2010 een korte sfeerimpressie van het park. Henk Goorts maakte in 2011 een promotiefilm voor het Toon Kortoomspark, waarin eigenaar Gerald Willems aan het woord kwam. De videobeelden werden ter beschikking gesteld aan het beeldarchief van heemkundekring H.N. Ouwerling en voor publicatie op DeurneWiki.

Toon Kortoomsjaar[bewerken | brontekst bewerken]

In 2016 was het voor het Toon Kortoomspark in Deurne dubbel feest. Zondagmiddag 21 februari werd het Kortoomsjaar geopend vanwege de honderdste verjaardag, dinsdag 23 februari, van de schrijver.

Bovendien kreeg het museum een bijzonder cadeau. Het echtpaar Jan en Francien Kerkhof uit Beek en Donk ontdekte 4 maanden daarvoor op een boekenmarkt een onbekend verhaal van Kortooms. Ze besloten meteen dat dat in het museum thuishoorde. De openingsceremonie van het Toon Kortoomsjaar vond plaats in aanwezigheid van zijn dochters Rosemarie en Ingrid met hun gezinnen.

Bijzondere gasten waren Chrit Kortooms, de 89-jarige broer van Toon, en Bert van Rooy (90), de 'Helmonder met wijduitstaande oren die in de roman Beekman en Beekman de stoere knaap was die samen met de tweelingbroers heel wat kwajongensstreken uithaalde. De verhalen die Chrit hierover aan zijn broer Toon vertelde waren de basis voor de Beekman-boeken.


Externe link[bewerken | brontekst bewerken]