U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Openbare kerststal aan de Markt

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kerststal bij de Sint-Willibrorduskerk met een beeldengroep gemaakt door pater Hugo Reijnders in 1956.
Foto: collectie Ton Hartjens
Kinderen verkleed als drie koningen voor de kerststal.
Foto: collectie Ton Hartjens

Met kerstmis in 1956 stond er naast de Sint-Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne, in de hoek waar ooit de H.Hartkapel heeft gestaan, een prachtige openbare kerststal.


Tot 1956 was er in Deurne nog nooit een openbare kerststal te bewonderen geweest, het was altijd een beschutte stal in de kerk vóór het Rozenkransaltaar. De uit Deurne afkomstige pater Hugo Reijnders had er als filosoof andere gedachten over, het kerstgebeuren moest meer onder het volk gebracht worden.

Met kerstmis 1956 ging zijn wens in vervulling. Architect Jos Deltrap maakte het ontwerp voor de stal en pater Hugo Reijnders vervaardigde zelf een reuze kerstgroep. In deze groep, met 16 beelden van circa 160 centimeter hoog, verwerkte hij zo'n 2000 kilo klei. Na het boetseren, opensnijden en uithollen bleef er een huid van circa 27 centimeter dik over die met rode klei werd opgespoten en in een oven gebakken. De personen waren in terracotta kleur gebakken en de schapen in een grauwwitte kleur, dit maakte samen een harmonisch geheel waarvan een religieuze ontroering uitging.

Nadien is deze kerstgroep nog een enkele keer gebruikt en vervolgens spoorloos verdwenen. Het is (nog) onbekend waar deze beeldengroep gebleven is.

Bronnen, noten en/of referenties