U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Wilhelmus Reijnders (1916-1999)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wim Reijnders
31.270.jpg
Foto: collectie Co Reijnders.
Persoonsinformatie
Volledige naam Wilhelmus Reijnders
Roepnaam Wim - Pater Hugo
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 10 januari 1916
Overl.plaats Aarschot (België)
Overl.datum 9 april 1999
Beroep(en) geestelijke
Wim Reijnders zit aan het stuur van de trapauto in 1926.
Foto: collectie familie Sigmans-van Kempen
Versieren van het pand van Piet Reijnders in de Stationsstraat op 15 augustus 1941, ter gelegenheid van de eerste H. Mis van Wim Reijnders (pater Hugo).
Foto: collectie R. van de Boomen-van Nunen

Wilhelmus (Wim) Reijnders (pater Hugo) was een priester uit de gemeente Deurne.


Wim was een zoon van Petrus Hubertus Reijnders (1871-1947) en Johanna Smolders (1873-1935). Hij vertrok op 3 september 1928 voor zijn priesteropleiding naar Haastrecht (Zuid-Holland).

Hij werd geprofest op 9 september 1935 te Maria Hoop en priester gewijd op 4 mei 1941 te Mook/Molenhoek.

Na zijn priesterwijding ging hij als pater Hugo en lid van de orde der passionisten verder door het geestelijk leven. Zijn eerste plechtige heilige mis droeg hij op in de Sint-Willibrorduskerk te Deurne op 15 augustus 1941.

Hij ging filosofie doceren aan de fraters te Maria Hoop. In 1945 vertrok hij naar Leuven om aan de Kartholieke Universiteit filosofie te studeren. Hij behaalde met grote onderscheiding op 3 juli 1948 zijn licentiaat. Daarna vertrok hij naar Trifolium te Nijmegen om zijn proefschrift te maken: De verstandelijke kennis van het materiaal-singuliere in de filosofie van St. Thomas. Dat verdedigde hij succesvol op 2 juli 1949.

Hij ging weer filosofie doceren in Maria Hoop. Met een aantal nederlandse filosofen vormde hij een club: De Hugenoten. Ook ontwikkelde hij zijn talent als beeldhouwer. In 1957 werd hij benoemd als consultor in het provinciebestuur.

Hij gaf ook huwelijksvoorlichting en onwikkelde een eigen cursus met een boekje, Liefde en Huwelijk, dat in 1958 uitgegeven werd. In 1958 vertrok hij naar Haastrecht waar hij in 1961 tot overste werd benoemd. Hij voerde een grondige verbouwing van het klooster door. In het souterrain richtte hij een parochiecentrum in: By Goeyan. Hij verbouwde ook de kloosterkerk St. Gabriel.

Het filosoficum in Haastrecht werd in 1963 opgeheven maar hij bleef werken voor de gemeenschap tot 1964. Hij werd benoemd tot docent aan de sociale academie in Sittard.
Op 1 augustus 1978 ging hij met vervroegd pensioen en ging hij wonen bij mevr. Angèle Carmen-Rijckmans te Aarschot, België.

in 1987 werd hij getroffen door mondkanker. Veel vervelende operaties volgden. Hij bleef opgewekt en genoot van vakanties en van de dingen om hem heen. Op 26 februari 1999 werd hij onwel in zijn huis. Hij werd opgenomen in het ziekenhuis met hartritmestoornissen. De toestand verslechterde mede door een ziekenhuisvirus. Op 9 april 1999 overleed hij in zijn huis.

Op 17 april werd een herdenkingsdienst gehouden omdat hij zijn lichaam aan de wetenschap ter beschikking had gesteld. Later werd zijn lichaam begraven op het kloosterkerkhof van Mook/Molenhoek.

Beeldenmaker[bewerken | brontekst bewerken]

Kerststal bij de St. Willibrorduskerk, gemaakt door pater Hugo Reijnders in 1956 .
Foto: collectie Ton Hartjens

Pater Reijnders bleek ook een bekwaam beeldenmaker te zijn. Tot 1956 was er in Deurne nog nooit een openbare kerststal te bewonderen geweest, het was altijd een beschutte stal in de kerk vóór het Rozenkransaltaar. Pater Hugo Reijnders had er als filosoof andere gedachten over, het kerstgebeuren moest meer onder het volk gebracht worden. Met kerstmis 1956 kreeg Deurne haar eerste openbare kerststal aan de Markt waarvoor hij zelf een kerstgroep met 16 beelden van ± 160 centimeter hoog leverde.

Hij maakte ook het altaar in de St. Gabrielkerk in Haastrecht uit hout afkomstig van een scheepsmast.