U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Oudheidkamer in het Heemhuis

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Foto's: Hans van Hoek

Oudheidkamer[bewerken | brontekst bewerken]

Na diverse omzwervingen is de Oudheidkamer van de gemeente Deurne uiteindelijk in 1989 in het Heemhuis in de Stationsstraat 73 terechtgekomen.

De Oudheidkamer is een belangrijk onderdeel van heemkundekring H.N.Ouwerling en bevat oudheidkundige voorwerpen met betrekking tot de geschiedenis van de gemeente Deurne en haar kerkdorpen. De Oudheidkamer in Deurne is gevestigd op de zolderverdieping van het heemhuis, het was geen museum maar meer een opslagplaats van allerlei voorwerpen uit het dagelijks leven van de afgelopen twee eeuwen.

Inventaris[bewerken | brontekst bewerken]

Alle voorwerpen, en dat waren er in 2012 ruim 3000, werden gefotografeerd, opgemeten en beschreven, digitaal opgeslagen, geconserveerd en zo nodig gerestaureerd. Ze gingen per rubriek in dozen ( gebruiksvoorwerpen, gereedschappen, foto's en prenten, keramiek, ambachten, curiosa, etc.) en werden gebruikt voor tentoonstellingen en het onderwijs. Jaarlijks krijgt de heemkundekring vele voorwerpen aangeboden om ze zo voor het nageslacht te behouden.
Sinds november 2015 verzorgt de werkgroep een vitrine in de hal van het gemeentehuis.

Doel[bewerken | brontekst bewerken]

Het doel van de Oudheidkamer is het voor de komende generaties vastleggen met wat voor primitieve spullen hun voorouders hebben moeten werken.

Oudheidkamer op zolder voortaan open voor het publiek[bewerken | brontekst bewerken]

Zondag 10 september 2017, op Open Monumentendag, werd het heemhuis na een grondige renovatie officieel heropend. Eerder werd al de Archeologiekelder in gebruik genomen, maar de heropening is tevens ook de start van de voor het publiek toegankelijke nieuwe Oudheidkamer op zolder.
De werkgroep maakte een selectie uit een aantal beroepen en thema's en beeldde deze met specifieke gereedschappen en voorwerpen uit. In wisseltentoonstellingen komen andere onderwerpen aan bod.
Centraal in deze tentoonstelling staat Circus 't Hoefke, dat van 1947 tot 1957 het publiek vermaakte. De opbrengsten gingen naar goede doelen.

Openingstijden: elke dinsdagavond van 19.00 tot 21.00 uur, elke tweede en vierde zondag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur en op afspraak.

Wat eraan voorafging[bewerken | brontekst bewerken]

Werk aan de winkel: Er werden zeven nieuwe kasten gemaakt voor onder de oude tafelvitrines van de gemeente die allen van meerdere verflagen werden voorzien. De zolder: de twee slaapkamertjes afbreken, een hekwerk en trapleuning voor het trappengat, een nieuwe vloer met isolatielaag, elektra aanleggen, een gipsplatenplafond, muren en plafond texen, alles tweemaal schilderen en de vloer twee maal in kras-vaste aflak. Intussen werden plannen gesmeed voor de inrichting van de tentoonstelling. Talloze malen gingen we de trap op en neer. Langzamerhand werd de tentoonstelling ingericht. Eindelijk was de zolder klaar om te tonen aan degenen die wel eens zou willen weten wat er toch allemaal met "die ouwe spullen" wordt gedaan. Zie hieronder een greep van ruim anderhalf jaar hard werken in vogelvlucht. Het resultaat kunt u beter zelf gaan bekijken op de hierboven vermelde tijdstippen. Foto's van Theo Vosmeer en Hans van Hoek.

Zo vol stond de zolder.
Zo vol stond de zolder.  
Alles moest naar een externe opslag.
Alles moest naar een externe opslag.  
De slaapkamertjes werden afgebroken.
De slaapkamertjes werden afgebroken.  
Het gevaarlijke trappengat.
Het gevaarlijke trappengat.  
De schilder aan het werk.
De schilder aan het werk.  
Een gelakte vloer, een veilig trappengat en de eerste vitrines.
Een gelakte vloer, een veilig trappengat en de eerste vitrines.  
Langzamerhand werd de tentoonstelling ingericht.
Langzamerhand werd de tentoonstelling ingericht.  
De laatste loodjes.
De laatste loodjes.  
Bekijk zelf het eindresultaat.
Bekijk zelf het eindresultaat.