U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Omzwervingen Oudheidkamer

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Na de Gemeentelijke Oudheidkamer (1955-1965) hebben de voorwerpen van de Oudheidkamer in de loop der jaren heel wat omzwervingen gekend.


De voorwerpen werden bij de restauratie van het Dinghuis overgebracht naar 'n garage in de Boerhave- Wagnerstraat. Van daaruit gingen ze naar de kelder en de zolder van het gemeentehuis. Ook is er een opslag geweest bij boerderij De Pelikaan (familie Hendriks, aan de Helmondseweg). Op 23 september 1977 werd, naar aanleiding van het ernstige verval van boerderij De Pelikaan aan de Helmondseweg, Heemkundekring H.N. Ouwerling opgericht.

In de daaropvolgende jaren ontstond er een werkgroep die de zorg voor de Oudheidkamer op zich nam. De voorwerpen van de Oudheidkamer werden van de zolder van het gemeentehuis gehaald en ondergebracht in de kelder en op de zolder van het Klein Atelier van museum De Wieger. Daar puilde het weldra uit, het was behelpen. De grotere stukken kon de werkgroep toen nog in het Groot Atelier van museum De Wieger onder brengen.

De werkgroep Oudheidkamer organiseerde in 1982 een tentoonstelling in de voormalige brandweerkazerne aan de Martinetstraat 32-34, het voormalige klooster aan de eveneens voormalige Korte Steenweg.

Op 12 maart 1983 moest het Groot Atelier van museum de Wieger "hals over kop" worden ontruimd omdat het atelier gerestaureerd zou worden. De Oudheidkamer werd noodgedwongen ondergebracht in de schuur van het molenhuis aan Molenhuisweg 7 in Vlierden. Tot 24 maart 1984 gebeurde er niets met het atelier. Daarna werd het beschikbaar gesteld aan de kunstenaar Van Stipdonk, die er zijn werkplaats van maakte.

Van 12 september t/m 10 oktober 1986 hield de Oudheidkamer een tentoonstelling in het gemeentehuis over de levensloop. De tentoonstelling werd druk bezocht. Uiteindelijk werden de voorwerpen van de Oudheidkamer in 1989 opgeslagen in de Oudheidkamer op de zolder van het Heemhuis.