Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Palmboomexpresse

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Palmboom-expresse.jpg

Palmboomexpresse was een tweemaandelijks tijdschrift van het Katholiek Thuisfront voor de Liesselse militairen die tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog werden uitgezonden.


In 1946 werd door kapelaan Simons, samen met het bestuur van de Jongeboerenstand en de Credo-Pugnoclub (jonge werklieden), het initiatief genomen tot oprichting van het Katholiek Thuisfront, een instelling met als doel een geregeld contact te leggen en te onderhouden tussen de bevolking van Liessel en haar jongens in Indonesië. Leden van de RKJB werden aangemoedigd deel te nemen in een correspondentie groep. Hiertoe werd men een of twee Liesselse Indonesiëgangers toegewezen om een briefwisseling mee aan te gaan. Deze konden na een poos van tijd verwisseld worden door een paar andere.

Een van de ontplooide activiteiten was de ver- en bezorging van de Palmboomexpresse, het tweemaandelijks nieuwsblaadje. In deze blaadjes, die nog gedeeltelijk bewaard gebleven zijn, werden alle mogelijke dorpsnieuwtjes verteld, maar ook de soldaten zelf leverden hun bijdragen.[1]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. De bewaard gebleven blaadjes in de collectie van Harrie Martens werden door de heemkundekring gedigitaliseerd. Het betreft de volgende afleveringen: jaargang 1 (1947) nummer 18, jaargang 2 (1948) de nummers 1, 2, 5, 7, 15, 17, 20, 21 en 22 en jaargang 3 (1949) de nummers 6 en 10 alsmede het laatste nummer van juni 1950.