U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Palmboomexpresse

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Palmboom-expresse.jpg
De correspondentieclub van de Jongeboerenstand in november 1947 met vlnr. zittend Ties Joosten , Jan Sleegers, kapelaan Verhoeven, Toon van Loon en Johan Engels en staand Jan Strijbosch, Jan Aarts, Wim Seegers, Sjef Hoeben, Wim Aarts, Johan Aarts en Jan van Loon.
foto collectie Johan Engels

Palmboomexpresse was een tweemaandelijks tijdschrift van het Katholiek Thuisfront voor de Liesselse militairen die tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog werden uitgezonden.


In 1946 werd door kapelaan Simons, samen met het bestuur van de Jongeboerenstand Liessel en Credo-Pugno, een club van jonge werklieden, het initiatief genomen tot oprichting van het Katholiek Thuisfront, een instelling met als doel een geregeld contact te leggen en te onderhouden tussen de bevolking van Liessel en haar jongens in Indonesië. Leden van de RKJB werden aangemoedigd deel te nemen in een correspondentiegroep. Men kreeg een of twee Liesselse Indonesiëgangers toegewezen om daarmee een briefwisseling aan te gaan. Deze konden na een poos van tijd verwisseld worden door een paar andere.

Een van de ontplooide activiteiten was de ver- en bezorging van de Palmboomexpresse, het tweemaandelijks nieuwsblaadje. In deze blaadjes, die nog gedeeltelijk bewaard gebleven zijn, werden alle mogelijke dorpsnieuwtjes verteld, maar ook de soldaten zelf leverden hun bijdragen.[1]

Op bijgaande foto staan de leden van de toenmalige correspondentieclub, uitgezonderd Huub Timmermans die ook lid was.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. De bewaard gebleven blaadjes in de collectie van Harrie Martens werden door de heemkundekring gedigitaliseerd. Het betreft de volgende afleveringen: jaargang 1 (1947) nummer 18, jaargang 2 (1948) de nummers 1, 2, 5, 7, 15, 17, 20, 21 en 22 en jaargang 3 (1949) de nummers 6 en 10 alsmede het laatste nummer van juni 1950.