U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Parochiehuis Liessel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Cor S (overleg | bijdragen) op 5 jan 2022 om 15:16
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tijdens de mobilisatie van 1939-1940 waren in het parochiehuis militairen gelegerd.
Het parochiehuis in Liessel.
Foto collectie Hendrik (Driek) van Gestel (van 1933 tot 1939 kapelaan te Liessel).
Parochiehuis gezien vanaf de Zandstraat. Foto Collectie LHE Harrie Martens
Het parochiehuis in 1974.

Het parochiehuis van Liessel, ook wel het patronaat of gemeenschapshuis genoemd, werd op tweede kerstdag 1933 ingezegend en in gebruik genomen. Tot 1955 kende het parochiehuis als adres: Dorpplein L.33a. In 1955 is het adres gewijzigd in Monseigneur Berkvensstraat 1.

Het parochiehuis werd gebouwd op de plek van de vroegere Sint-Hubertuskapel, die van 1851 tot 1903 als Willibrorduskerk in gebruik was. Het feit dat de grond daar nog altijd kerkelijk eigendom was, maakte dat dit de ideale plek voor een parochiehuis was.

Met de ingebruikname van het parochiehuis, waarvan de bouw in juli 1933 begonnen was, vonden het verenigingsleven en de jeugdbeweging van Liessel een onderdak. Het gebouw was ontworpen door de Eindhovense architect C. de Bever en werd gebouwd door de Deurnese aannemer Sjef Coopmans. De totale bouwkosten bedroegen ruim 16.000 gulden.

Tijdens de mobilisatie 1939-1940 werd het gebouw gevorderd voor militaire doeleinden.

De in 1944 opgelopen oorlogsschade kon in korte tijd zodanig hersteld worden dat het gebouw van begin 1945 tot maart 1946 als noodkerk en noodpastorie ingericht kon worden.

Nadat de nieuwe pastorie in gebruik was genomen, werd de ruimte van het parochiehuis aan de Zandstraat omgebouwd tot klaslokaal, dat enkele jaren door een klas van de meisjesschool gebruikt werd.

In het parochiehuis werden vóór de komst van dokter Oomen in 1951 naar Liessel ook de kinderen door de huisartsen uit Deurne gevaccineerd.

Tot 1965 werd, zeer tegen de zin van de onderwijsinspectie maar ook tegen de zin van enkele leerkrachten in Liessel zelf, in het parochiehuis gymnastiekles gegeven aan de lagere schoolkinderen. Op last van de inspecteur werd in februari 1965 het gymnastiekonderwijs in het parochiehuis stopgezet omdat het verantwoordelijke schoolbestuur weigerde de nodige basisvoorzieningen te treffen.

Rond 1970 werden plannen gemaakt om tot een ruimere bestemming van het parochiehuis te geraken, waarvoor een ontkoppeling van parochiehuis en parochie, vooral om financiële redenen, wenselijk bleek.

In 1972 werd besloten om het parochiehuis over te dragen aan een te vormen stichting. Uiteindelijk leidde dit tot de overdracht aan de Stichting Beheer Gemeenschapshuizen Deurne.

In 1975 werd met een ingrijpende verbouwing c.q. uitbreiding begonnen, waarna in mei 1976 het modern ingerichte en voor vele activiteiten geschikte "Gemeenschapshuis De Kastanje" geopend werd.