U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Pastoor Jacobsherdenking 1948: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''pastoor Jacobsherdenking van 1948''' vond plaats in augustus van dat jaar, toen de benoeming van Gerard Jacobs als pastoor van Deurne in 1648 herdacht. Er...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
De '''pastoor Jacobsherdenking van 1948''' vond plaats in augustus van dat jaar, toen de benoeming van [[Gerard Jacobs]] als pastoor van Deurne in 1648 herdacht.  
De '''pastoor Jacobsherdenking van 1948''' vond plaats in augustus van dat jaar, toen de benoeming van [[Gerard Jacobs]] als pastoor van Deurne in 1648 herdacht werd.  




Er werd een plechtige hoogmis gecelebreerd door bisschop Mutsaerts, waarna een defilé plaatsvond met alle Deurnese verenigingen. De twee nieuwe klokken voor de [[Sint-Willibrorduskerk (Deurne)|Willibrorduskerk]], de [[Willibrordklok]] en de [[Mariaklok]], ter vervanging van de in 1942 bij de [[Metaalverordening 1942|klokkenroof]] verdwenen klokken, werden ingehaald en gezegend. Ook werd er een openluchtspel opgevoerd, getiteld ''[[Pastoor Jacobs en de verkeerde waerelt]]''.
 
Het jaar 1948 stond in het teken van de Pastoor Jacobs-herdenking, die gehouden werd van 1 tot 8 Augustus. Reeds vroeg werd begonnen met een huis-aan-huiscollecte voor het te vormen Pastoor Jacobsfonds. Een openluchtspel werd geschreven door Piet Vermeltfoort uit Venraij. Het werd in studie genomen en droeg als titel: "Mr. Geraert Jacobs". Eerder waren twee nieuwe klokken, de [[Willibrordklok]] en de [[Mariaklok van 1948 |Mariaklok]], ter vervanging van de in 1942 bij de [[Metaalverordening 1942|klokkenroof]] verdwenen klokken, besteld bij de firma Eijsbouts in Asten.
 
In de maand Juli werd de tuin achter de [[Pastorie aan de Kerkstraat|pastorie]] ingericht als [[openluchttheater De Pastoorshof]]. De achtergrond van hoge bomen deed het prachtig in het licht van de schijnwerpers, dat zelfs de kerktoren met de vlag in top verlichtte. De zitbanken, in bruikleen van [[Hub van Doorne]],  gaven plaats aan honderden belangstellenden met prachtig  zicht op de verschillende tonelen.
 
[[Petrus Joannes Samuel van Asten (1909-1999)|Kapelaan Van Asten]] uit Eindhoven, geboortig uit Deurne, opende de feesten in de [[Sint-Willibrorduskerk (Deurne)|Willibrorduskerk]] met een herdenkingsrede over leven en werk van pastoor Gerard Jacobs.
* Zaterdag 7 augustus trok een frisse stoet naar de [[Vlierdense overweg]]: voorop ruiters van  [[rijvereniging Rust Roest]], dan de [[scouting Deurne|verkenners en gidsen]], gevolgd door de Jonge Boerenstand en daarachter het blije volk. Om 4 uur reden, op een prachtig versierde wagen de twee "schone gave klokken" de [[Stationsstraat]] binnen. In triomf werden ze naar de kerk gebracht.
*Zondagmorgen 8 Augustus was er 's morgens vroeg een H. Mis in de Pastoorshof, waaronder algemene H. Communie. 's Morgens om 10 uur werd in de Pastoorshof een pontificale H. Hoogmis opgedragen door Mgr. W. Mutsaerts, geassisteerd door priesters en seminaristen van Deurnese kom-af. Aan het einde van de plechtigheid gaf de bisschop de Pauselijke Zegen
 
Om 3 uur 's middags defilé van alle verenigingen uit Deurne voor de Bisschop. In een, tot de uiterste hoeken gevulde kerk, consacreerde daarna Mgr. Mutsaers de beide nieuwe klokken. Om zes uur vond de laatste opvoering van het spel "Mr. Geraert Jacobs " plaats. De spelers besloten met het Te Deum, terwijl hoog boven deze apotheose een verlicht kruis vlamde, het kruis der overwinning. [[KHD|Harmonie Deurne]], het [[Deurnes Gemengd Koor]] en de [[K.A.B. Zangver. St. Caecilia]] gaven een sluitingsconcert.
 


[[categorie:evenement]]
[[categorie:evenement]]

Versie van 16 mei 2015 21:17

De pastoor Jacobsherdenking van 1948 vond plaats in augustus van dat jaar, toen de benoeming van Gerard Jacobs als pastoor van Deurne in 1648 herdacht werd.


Het jaar 1948 stond in het teken van de Pastoor Jacobs-herdenking, die gehouden werd van 1 tot 8 Augustus. Reeds vroeg werd begonnen met een huis-aan-huiscollecte voor het te vormen Pastoor Jacobsfonds. Een openluchtspel werd geschreven door Piet Vermeltfoort uit Venraij. Het werd in studie genomen en droeg als titel: "Mr. Geraert Jacobs". Eerder waren twee nieuwe klokken, de Willibrordklok en de Mariaklok, ter vervanging van de in 1942 bij de klokkenroof verdwenen klokken, besteld bij de firma Eijsbouts in Asten.

In de maand Juli werd de tuin achter de pastorie ingericht als openluchttheater De Pastoorshof. De achtergrond van hoge bomen deed het prachtig in het licht van de schijnwerpers, dat zelfs de kerktoren met de vlag in top verlichtte. De zitbanken, in bruikleen van Hub van Doorne, gaven plaats aan honderden belangstellenden met prachtig zicht op de verschillende tonelen.

Kapelaan Van Asten uit Eindhoven, geboortig uit Deurne, opende de feesten in de Willibrorduskerk met een herdenkingsrede over leven en werk van pastoor Gerard Jacobs.

  • Zaterdag 7 augustus trok een frisse stoet naar de Vlierdense overweg: voorop ruiters van rijvereniging Rust Roest, dan de verkenners en gidsen, gevolgd door de Jonge Boerenstand en daarachter het blije volk. Om 4 uur reden, op een prachtig versierde wagen de twee "schone gave klokken" de Stationsstraat binnen. In triomf werden ze naar de kerk gebracht.
  • Zondagmorgen 8 Augustus was er 's morgens vroeg een H. Mis in de Pastoorshof, waaronder algemene H. Communie. 's Morgens om 10 uur werd in de Pastoorshof een pontificale H. Hoogmis opgedragen door Mgr. W. Mutsaerts, geassisteerd door priesters en seminaristen van Deurnese kom-af. Aan het einde van de plechtigheid gaf de bisschop de Pauselijke Zegen

Om 3 uur 's middags defilé van alle verenigingen uit Deurne voor de Bisschop. In een, tot de uiterste hoeken gevulde kerk, consacreerde daarna Mgr. Mutsaers de beide nieuwe klokken. Om zes uur vond de laatste opvoering van het spel "Mr. Geraert Jacobs " plaats. De spelers besloten met het Te Deum, terwijl hoog boven deze apotheose een verlicht kruis vlamde, het kruis der overwinning. Harmonie Deurne, het Deurnes Gemengd Koor en de K.A.B. Zangver. St. Caecilia gaven een sluitingsconcert.