U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Rijvereniging Rust Roest

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deurnese Rijvereniging Rust Roest.
Foto: collectie gemeente Deurne

De Deurnesche Rijvereniging Rust Roest is een paardensportvereniging in Deurne.

lidmaatschapskaart 1947
doc. hkk 10.07
Foto: collectie Ton Hartjens
Oproep 1945
oproep 1947

De oprichting en eerste jaren[bewerken | brontekst bewerken]

De rijvereniging, de eerste paardensportvereniging van Deurne, werd begin jaren dertig opgericht door pastoor Roes. Hij wilde op deze manier de ontspanning onder de boerenstand bevorderen; het paard was er bovendien toch op de boerderij. Noud Mutsaers (1895-1964) werd de eerste commandant en liet zijn eerste commando's in de Sint-Jozefparochie weerklinken terwijl zijn schoonzus bij gelegenheid van hun eerste optreden een vaantje borduurde. De exacte oprichtingsdatum is niet bekend, maar aan een ruiterfeest in Venray op zondag 19 juli 1931 nam al een Deurnes ruiterteam deel, dat volgens een krantenbericht de aandacht trok door de typische uniforme kleeding.[1]

De vereniging had haar clubhuis in café Janus Timmers aan de Stationsstraat.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden concoursen georganiseerd, waar rijverenigingen uit heel het land op afkwamen. Theodore de Smeth (1919-1988), hartstochtelijk paardenliefhebber, dressuurruiter en ere-voorzitter, gaf demonstraties dressuur.[2]

Kort na de oorlog werd door Rust Roest in Deurne op 15 september 1946 een groot concours-hippique met springconcours georganiseerd.

Kampioenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

De vereniging werd vele malen bondskampioen van de Bond van Landelijke Rijverenigingen van de Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond (NCB) in Tilburg, en tweemaal nationaal kampioen.

Behalve als vereniging boekten ook de individuele leden van Rust-Roest successen.

  • Cor Reijnders behaalde in 1951, 1952 en 1953 het kampioenschap van Brabant terwijl hij in 1952 en 1953 reserve-landskampioen werd.
  • Grard van Ooij werd als springruiter in 1948 en 1953 reservekampioen van Brabant bij de individuele dressuur en wist in 1954 het kampioenschap op zijn naam te brengen. In laatstgenoemd jaar werd Henk Reijnders reservekampioen en eindigde hij in het kampioenschap van Nederland op de derde plaats.
  • In het zilveren jubileumjaar van Rust-Roest (1955) verscheen er plotseling een nieuwe ster aan de hemel: Riek van Baars. De amazone van Rust-Roest werd in Leiden landskampioene individuele dressuur terwijl ze zeven dagen daarvoor bondskampioene op dit nummer was geworden.

Deurne en paarden[bewerken | brontekst bewerken]

De oprichting van de rijvereniging vormde het begin van een historische band tussen paarden en Deurne, die op 18 september 1969 tot een voorlopig hoogtepunt leidde: de oprichting van het Nederlands Hippisch Centrum (NHC) onder voorzitterschap van die andere 'paardenpromotor' van Deurne, dr. Hub van Doorne.

Commandanten van Rust-Roest waren (voor zover bekend):[bewerken | brontekst bewerken]


Bronnen, noten en/of referenties[brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties:

  1. Peel en Maas, 25 juli 1931 p. 1
  2. Nieuwsblad van Deurne, editie 21 juni 1941