U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Pastoor Jacobsherdenking 1948

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
"De bonte groep van medewerkenden" aan het openluchtspel in vijf bedrijven: Mr. Geraert Jacobs

De pastoor Jacobsherdenking van 1948 vond plaats in augustus van dat jaar, toen de benoeming van Gerard Jacobs als pastoor van Deurne in 1648 herdacht werd.


Het jaar 1948 stond in het teken van de Pastoor Jacobs-herdenking, die gehouden werd van 1 tot 8 Augustus. Reeds vroeg werd begonnen met een huis-aan-huiscollecte voor het te vormen Pastoor Jacobsfonds. Een openluchtspel werd geschreven door Piet Vermeltfoort uit Venraij. Het werd in studie genomen en droeg als titel: "Mr. Geraert Jacobs". Eerder waren twee nieuwe klokken, de Willibrordklok en de Mariaklok, ter vervanging van de in 1942 bij de klokkenroof verdwenen klokken, besteld bij de firma Eijsbouts in Asten.

In de maand Juli werd de tuin achter de pastorie ingericht als openluchttheater De Pastoorshof. De achtergrond van hoge bomen deed het prachtig in het licht van de schijnwerpers, dat zelfs de kerktoren met de vlag in top verlichtte. De zitbanken, in bruikleen van Hub van Doorne, gaven plaats aan honderden belangstellenden met prachtig zicht op de verschillende tonelen.

Kapelaan Van Asten uit Eindhoven, geboortig uit Deurne, opende de feesten in de Willibrorduskerk met een herdenkingsrede over leven en werk van pastoor Gerard Jacobs.

  • Zaterdag 7 augustus trok een frisse stoet naar de Vlierdense overweg: voorop ruiters van rijvereniging Rust Roest, dan de verkenners en gidsen, gevolgd door de Jonge Boerenstand en daarachter het blije volk. Om 4 uur reden, op een prachtig versierde wagen de twee "schone gave klokken" de Stationsstraat binnen. In triomf werden ze naar de kerk gebracht.
  • Zondagmorgen 8 Augustus was er 's morgens vroeg een H. Mis in de Pastoorshof, waaronder algemene H. Communie. 's Morgens om 10 uur werd in de Pastoorshof een pontificale H. Hoogmis opgedragen door Mgr. W. Mutsaerts, geassisteerd door priesters en seminaristen van Deurnese kom-af. Aan het einde van de plechtigheid gaf de bisschop de Pauselijke Zegen

Om 3 uur 's middags defilé van alle verenigingen uit Deurne voor de Bisschop. In een, tot de uiterste hoeken gevulde kerk, consacreerde daarna Mgr. Mutsaers de beide nieuwe klokken. Om zes uur vond de laatste opvoering van het spel Mr. Geraert Jacobs plaats. De spelers besloten met het "Te Deum", terwijl hoog boven deze apotheose een verlicht kruis vlamde, het kruis der overwinning. Harmonie Deurne, het Deurnes Gemengd Koor en de K.A.B. Zangvereniging St. Caecilia gaven een sluitingsconcert.

Gedenkboek[bewerken | brontekst bewerken]

In mei 2015 schonk Leo Donkers uit Son en Breugel een gedenkboek aan heemkundekring H.N. Ouwerling, een erfstuk met gekalligrafeerde tekst dat "openluchtspelers" op 20 augustus 1948 schonken aan de uit Deurne vertrekkende kapelaan Donkers. Volgens de tekst in dit boek, was kapelaan Donkers destijds promotor en geestelijk adviseur van de pastoor Jacobsherdenking. Het gedenkboek bevat vele gedocumenteerde foto's die gemaakt zijn tijdens het historische spel in 5 bedrijven: "Mr. Geraert Jacobs".

Bronnen, noten en/of referenties
  • 3e eeuwfeest Pastoor Jacobs., Het Licht van zaterdag 28 februari 1948
  • Pastoor Jacobs Herdenking, Dagblad voor Noord-Limburg van 24 juni1948
  • Deurne herdenkt Past. Jacobs De rusteloze kluizenaar bij tegenwoordige Crayenhut, Helmondsche courant van 30 juli 1948
  • Deurne herdacht zijn pastoor, Dagblad voor Noord-Limburg van 6 augustus 1948