U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Petronella Teepen (1903-1998)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Petronella Teepen
Nel Teepen.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Petronella Teepen
Roepnaam Nel
Geboorteplaats Hontenisse
Geboortedatum 25 juni 1903
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 22 juni 1998
Partner(s) ongehuwd
Beroep(en) onderwijzeres
Stamboom.png Teepen
Nel Teepen ontvangt de koninklijke onderscheiding in goud.
Foto: collectie P. vd. Meulenhof - gemeente Deurne

Petronella (Nel) Teepen (1903-1998) kwam in 1949 als onderwijzeres naar Deurne waar ze werd aangesteld aan de meisjesschool St.Jozef in de Kloosterstraat 2.


Nel Teepen was een dochter van onderwijzer Johannes Jacobus Franciscus Teepen (1871-1967) en vroedvrouw Maria Geertruida van Dijen (1868-1949). Haar vader was afkomstig van Hontenisse en haar moeder van Baarn. Ze was een zus van Francisca Teepen (1907-1990) die met Jacobus Cornelis Coppus (1904-1996) was getrouwd.

Ze was onderwijzeres, maar daarnaast zette zich in voor allerlei verenigingen zoals leidster van de Kajotsters. Ze gaf ook elf jaar les aan de Mater Amabilisschool. Ze woonde aanvankelijk in de Dirk Boutsstraat 26 en later in de Jeroen Boschstraat.

Nel Teepen werd diverse malen onderscheiden. In 1962 kreeg ze de pauselijke onderscheiding Pro-Ecclesia. Op 25 juni 1968 bij haar pensioen ontving ze als eerste vrouw de Erepenning der gemeente in zilver.

In maart 1983 werd ze onderscheiden met het gouden insigne van de Unie van Katholieke Bond van Ouderen in het bisdom Den Bosch. Ze was voorzitster van de afdeling Deurne van de Bond van Ouderen. Tijdens een receptie die in zaal Parkzicht werd gehouden ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Bond van Ouderen (de vroegere Bejaardenbond) in Deurne werd Nel Teepen hiermee verrast.

Nel Teepen, die ook als bondssecretaresse, adviseuse en secretaresse van de stichting Open Bejaardenwerk ongelooflijk veel werk had verzet, kreeg namens de Unie van Bonden van Ouderen, de diocesane Bond en de plaatselijke afdeling het gouden Unie-insigne.

Een maand later mocht burgemeester Van Genabeek vier inwoners van zijn gemeente een koninklijke onderscheiding opspelden, waaronder Nel Teepen (goud). Voor Nel Teepen kwam het koninklijk eremetaal als een volslagen verrassing. Toen de bel van de voordeur ging werd zij plots geconfronteerd met een groot gezelschap mensen dat haar kwam feliciteren. Zij vertegenwoordigde de diocesane bond in de landelijke katholieke unie. Op regionaal en plaatselijk niveau had zij eveneens functies in het bejaardenwezen.

Nel Teepen was naast onderwijzeres ook actief in onderwijsorganisaties. Op sociaal en charitatief gebied maakte zij zich ook jarenlang verdienstelijk.

Na het overlijden van haar broer Frans Teepen en diens vrouw Martina Hoex in 1968, ving zij hun beider kinderen op.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

  • Arch. gemeentebestuur Deurne 1951- 1980 RHCe-Eindhoven toeg.nr. A-3179 inv.nr. 2298