U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Pieter Vriends (1937-2012)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pieter Vriends
24.727.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Pieter Vriends
Geboorteplaats Bakel
Geboortedatum 19 april 1937
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 2 december 2012
Partner(s) Leida van Beeck
Beroep(en) kunstschilder, tekenleraar

Pieter Vriends (1937-2012) was kunstschilder en woonde in de Walsberg.


Pieter Vriends werd in 1937 in Bakel geboren en vestigde zich in 1969, na een opleiding aan de Kunstacademie in Tilburg, als professioneel kunstenaar in Deurne. Het was zijn moeder die hem stimuleerde om naar de kunstacademie te gaan en steunde hem in zijn ontwikkeling als kunstenaar.

Vriends stond in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw bekend als de Peelschilder die de laatste restjes van het eens zo woeste en eenzame land op bijna impressionistische wijze vastlegde en als boekillustrator. Vanaf begin jaren ’90 specialiseerde hij zich echter op realistische en gestileerde atelierschilderijen, waarbij het stilleven (naast de dieren) zijn geliefde onderwerp was.

Tijdens zijn expositie in 2004 in Museum De Wieger ontmoette hij oud-collega en kunst- en cultuurhistoricus de Beek en Donkse drs. Ger Jacobs. Hij bleek bereid een boek mede te structureren en te schrijven, vormgegeven door Henk Schriks.
In 2009 kwam het boek met 168 pagina's uit met de titel: De schilderkundige ruimte van Pieter Vriends waarin 154 afbeeldingen van zijn schilderijen staan, voorzien van teksten door drs. Ger Jacobs.
Het eerste exemplaar overhandigde hij tijdens de opening van zijn tentoonstelling op 22 november 2009 aan Europarlementariër en kunstliefhebber Toine Manders in cultuurcentrum Martien van Doorne.

Naast kunstenaar was hij, evenals Ger Jacobs, als tekenleraar verbonden aan het Rijksatheneum in Helmond. Bovendien gaf Pieter gedurende een lange periode les aan de opleiding voor kleuterleidsters in Venlo.

Overlijden en begrafenis[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn overlijden op 2 december 2012 werd op vrijdag 7 december in de Sint-Willibrorduskerk in Deurne afscheid van hem genomen. Daarna vond de begrafenis plaats op de Algemene Begraafplaats Jacobshof aan de Haspelweg. Na de teraardebestelling werd in het gemeenschapscentrum De Vierspan in Deurne druk gebruik gemaakt van de gelegenheid om de nabestaanden te condoleren.