U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Rangeerterrein Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Links het stationsgebouw van Deurne nog een beetje zichtbaar, de hoofdsporen van de spoorweg Eindhoven-Venlo, en een rangeerspoor waarbij de stootblok aan het einde niet ver van de Vlierdense overweg stond. Op de achtergrond het rangeerterrein, achter de verhoogde los- en laadplaats, een enorme stalen stellage. Helemaal rechts de fabriekspanden van machinefabriek Deucon.
foto spoorfotograaf J.G.C. (Kees) van de Meene
Op de achtergrond het stationsgebouw van Deurne, op het rangeerterrein een tweetal stilstaande goederenwagons bij de verhoogde los- en laadplaats, een beladen met turf de ander met mijnhout.
foto spoorfotograaf J.G.C. (Kees) van de Meene
Links het stationsgebouw van Deurne, vervolgens de hoofdsporen van de spoorweg, twee rangeersporen op het rangeerterrein met goederenwagon bij de verhoogde los- en laadplaats met een vrachtauto om mijnhout te lossen en laden.
foto spoorfotograaf J.G.C. (Kees) van de Meene
Het voormalige rangeerterrein in Deurne met op de voorgrond de verhoogde los- en laadplaats en op de achtergrond het oude stationsgebouw na de derde verbouwing in de zestiger jaren
Aan de onderzijde van deze foto, genomen vanuit de lucht, is goed te zien hoe omvangrijk het rangeerterrein in Deurne toch nog was. Het terrein werd ingesloten door de spoorweg, de Vlierdenseweg en de Fabriekstraat

Begin twintigste eeuw beschikte het stationsemplacement in Deurne over een bescheiden rangeerterrein dat deels ingesloten werd door de Fabriekstraat, de Vlierdenseweg, de Stationsstraat en de Spoorlaan.


Het station Deurne ligt aan één van de oudste spoorwegtrajecten binnen Nederland waar snel- en stoptreinen met grote regelmaat voorbij razen en/of even halt houden aan een van de perrons. Maar Deurne is ook een plaats waar regelmatig goederentreinen passeren.

Begin twintigste eeuw beschikte het stationsemplacement in Deurne over een bescheiden rangeerterrein met een verhoogde los- en laadplaats waar ook goederentreinen stopten.

De aanwezigheid van het rangeerterrein in de directe nabijheid van de Vlierdense overweg leverde regelmatig gevaarlijke situaties op. De dienstdoende wachter bij wachtpost 25 moest in voorkomende gevallen de handbediende spoorbomen openen en sluiten. Bij het rangeren van goederenwagons op het rangeerterrein moest hij tevens de handbediende wissels bedienen terwijl ze op grotere afstand van wachtpost 25 gesitueerd waren.

De terugval in het goederenaanbod voor vervoer via de spoorweg ten gunste van het wegvervoer leidde tot sluiting van het rangeerterrein. Na de ontmanteling werd het gebied jarenlang sterk verwaarloosd waardoor het straatbeeld werd ontsierd. Later diende het rangeerterrein als opslagterrein voor Nooijen Roosters, gevestigd op het adres Fabriekstraat 8, nabij het (intercity)station van Deurne.

Parkeerterrein[bewerken | brontekst bewerken]

In het voorjaar van 2011 kreeg de gemeente Deurne, in het kader van het plan Spoorzone, de beschikking over het terrein, dat deels, met relatief kleine aanpassingen, kon worden ingericht als tijdelijk extra parkeerterrein in afwachting van de definitieve plannen om de spoorzone een herbestemming te geven en opnieuw in te richten.

In het voorjaar van 2015 werden de definitieve plannen uitgewerkt. Op het terrein werd een nieuw P+R (parkeren en Reizen) terrein met 170 parkeerplaatsen gerealiseerd. Wethouder Helm Verhees en Wouter de Koning, directeur NS-stations, openden het terrein officieel op dinsdag 8 september 2015.