U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Rinus Pecht

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rinus Pecht
Rinus Pecht.jpg
Persoonsinformatie
Geboorteplaats Doetinchem
Geboortedatum 1945
Beroep(en) leraar

Rinus Pecht, van 1976 tot zijn pensioen docent lichamelijke opvoeding aan het Peellandcollege, is in Deurne vooral bekend als stimulerende en sturende kracht achter de Peellandjumpers.


Rector Theo Hoogbergen haalde hem in 1976 binnen met de bedoeling om de leerlingen meer te bieden dan de gewone sporten, om ze in de lessen meer in beweging te zetten. Rinus maakte generaties leerlingen van het Peellandcollege enthousiast voor schoolsport zoals sportinstuiven, vakantietoernooien, Groene spelen -een vorm van bewegingsonderwijs om de samenwerking in een groep te bevorderen-, maar vooral de Peellandjumpers met het minitrampoline springen en jongleergroep Hebbes maakten hem in Deurne en omgeving bekend. In de lessen en bij de buitenlesactiviteiten vroeg hij altijd op een positieve en sociale manier discipline en onderling respect van de leerlingen om iedereen plezier te geven in het bewegingsonderwijs met een focus op veiligheid.

Op het Peellandcollege begon het met de circusvoorstelling August, August in 1978. Er moesten acrobaten komen in die voorstelling en de Peellandjumpers waren geboren. In de eerste jaren kreeg Rinus hulp van een collega op school, maar daarna deed hij het met de inzet en hulp van leerlingen en vele ouders.

Ook in 1978 nam hij het initiatief voor de eerste nationale wedstrijd minitrampoline springen voor scholieren. Deze wedstrijd heeft sindsdien onafgebroken plaats gevonden. Thans is het een onderdeel van de Olympic Moves, Nederlands grootste schoolcompetitie met regionale voorronden en een landelijke finale te Papendal.

Naast de jumpers ontstond op initiatief van Rinus de jongleergroep Hebbes.

De Groene spelen.

Begin tachtiger jaren herontdekten Rinus Pecht en Hans van den Einden, toenmalig docent lichamelijke opvoeding van Pedagogische Hogeschool De Kempel, de New Games. Door middel van fysieke spelactiviteiten werden de attitude tot samenwerking en ook creativiteit ontwikkeld. Samen met de leerlingen uit Deurne en de studenten uit Helmond werden nieuwe spelen bedacht en toegepast in de lessen. Ze noemden het Groene spelen. Groene Spelen zijn speelse bewegingsvormen waarbij winnen en verliezen niet voorkomen. Het spel lukt alleen als iedereen mee doet en iedereen doet mee omdat het leuk is om mee te doen. De twee docenten schreven er een boek over: De Groene spelen voor jong en oud.

Jarenlang liet hij nieuwe brugklassers tijdens de introductieweek kennis maken met deze Groene spelen. Eveneens gaf hij in het land workshops daarover.

Gedurende ongeveer tien jaar zorgde hij via een vriendschapsband met een Belgische collega voor deelname op een groot internationaal toernooi in Deurne bij Antwerpen.

Voor dit alles werd hij bij de KVLO, de bond voor leraren lichamelijke opvoeding, geprezen vanwege zijn bijdragen aan de ontwikkeling van de schoolsport. Zijn naam en werk werd eervol vermeld in het boek ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de KVLO.

Samen met zijn boekenvriend professor Kasper Boon en een wisselend team van vakcollega’s schreef hij meerdere boeken over het bewegingsonderwijs. Het schriftelijk gedeelte van het nieuwe examenvak in het bewegingsonderwijs op HAVO en VWO werden in boekvorm uitgewerkt. In 1999 verscheen Bewegen gezondheid en samenleving, schriftelijk gedeelte van het examen lichamelijke opvoeding 2 en in 2008 volgde Bewegen, sport en maatschappij, schriftelijk gedeelte van het examen bewegen, sport en maatschappij in de tweede fase.

In zijn vakgebied, deed hij een wetenschappelijke studie gericht op het leren van motorische vaardigheden en haalde een doctoraal titel aan de universiteit van Leuven.

Hij was naast zijn docentschap en zijn buitenlesactiviteiten de laatste twaalf jaar van zijn arbeidzame leven bovendien schooldecaan. De Daldeejer (daldeejen is alles doen waar je zin in hebt) is de naam van zijn draaiorgel, waarmee hij feestelijke activiteiten van school, vrienden en bekenden vooraf warm maakte met zijn vrolijke klanken.

Rinus was adviseur van gym- en turnvereniging KDO. Toen de legendarische Piet van Dijk bij de KDO stopte voorzag hij de toenmalige lesgevers van een leerplan. Op de toestellen voor jongens en voor meisjes verzorgde hij een uitgewerkt overzicht van makkelijke naar moeilijke oefeningen. De er bij behorende uitleg over de leergangen kwam ook aan de orde.

Vanaf 1989 was hij een tiental jaren werptrainer van een jeugdgroep van atletiekvereniging Lopersgroep Deurne.

Voor zijn veelzijdige sportieve activiteiten ontving Rinus Pecht in juni 2003 bij een reünie ter gelegenheid van 25 jaar Peellandjumpers uit handen van burgemeester Daandels een koninklijke onderscheiding als lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Bronnen, noten en/of referenties