U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Zusters van de Choorstraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zusters van de Choorstraat in Liessel. Klik op het icoon voor meer informatie.
Foto: collectie Zusters van de Choorstraat

De zusters van Choorstraat, ook wel Dochters van Maria en Joseph of Omnibus Charitas genaamd waren vanaf 1893 in het Sint-Antoniusklooster in Liessel en van 1907 tot 1953 in het Sint-Lambertusklooster in Vlierden actief in het onderwijs en de gezondheidszorg. Zij zorgden ervoor dat veel meisjes vanuit de Peel intraden bij de zusters in Den Bosch.


De Liesselse pastoor Van den Bosch had aanvankelijk van de zusters van Veghel de toezegging gekregen om het liefdewerk en het onderwijs aan meisjes in Liessel te komen verzorgen. Maar door ziekte en tegenspoed konden zij hun belofte niet waarmaken en werd uitgeweken naar de Bossche zusters.

Op 18 oktober 1893 arriveerden in Liessel de eerste vier zusters van de Choorstraat, namelijk zuster Ignatia (A. M. van Gennip), moeder-overste en tevens hoofd, zuster Flora (Ghijssels), zuster Gudula (Mol), en zuster Hilaria (Keukens). Ze trokken in het nieuw gebouwde Sint-Antoniusklooster met twee schoollokalen voor het meisjesonderwijs en namen meteen het onderwijs in Liessel ter hand. Ofschoon er toen nog geen leerplicht was meldden zich meteen 83 meisjes aan.

In 1894 werd ook een bewaarschool onder leiding van zuster Bonifacia (Van der Linden) en Gerarda (Hendriks) opgestart.

De aanwezigheid van de Bossche zusters in Liessel bracht ook een aantal Liesselse meisjes ertoe om bij deze orde in te treden.

Op 25 november 1906 vierde zuster Ambrosia (Ditter) haar zilveren kloosterjubileum in Liessel. Om 08.00 uur verzamelden zich de schoolmeisjes en de kinderen van de bewaarschool op de speelplaats. Omringd door de kleintjes ging de zuster naar de kerk alwaar een plechtige H. Mis werd opgedragen ter intentie van de jubilaresse. De schoolkinderen werden daarna onthaald op krentenbrood en koffie.[1]

Op 24 juni 1942 vierde zuster Walburga (Rutten), als toenmalig Moeder Overste van het St. Antoniusgesticht, haar gouden kloosterjubileum in Liessel. Op die dag was er speciaal voor haar een parochiefeest georganiseerd.

Naast Vlierden en Liessel waren er ook vrouwelijke kloosterhuizen in Best, Sint-Michielsgestel, Nuland, Orthen en Waalre. Het moederhuis was in 's-Hertogenbosch. Zie ook de overzichten:


Bronnen, noten en/of referenties
  1. Verslag van de feestelijkheden in De Tijd van 26 november 1906.