Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Blijf ons steunen door lid of vriend te worden.
10 jaar DeurneWiki - Deurne op de kaart gezet
Arrow Blue Right 001.svg Kaartenexpositie in het gemeentehuis
Arrow Blue Left 001.svg

Sjabloon:Inhoud: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Versie 300248 van Gjtokkel (overleg) ongedaan gemaakt)
Label: Ongedaan maken
k
Regel 19: Regel 19:
 
-------------------------------------------------------------->
 
-------------------------------------------------------------->
 
   |1= Fotoarchief
 
   |1= Fotoarchief
   |2= Cultuur
+
   |2= {{#ifexist: sjabloon:Quiz-{{CURRENTYEAR}}{{CURRENTMONTH}}{{CURRENTDAY}} | Quiz | Cultuur }}
 
   |3= Mens & Maatschappij, Religie
 
   |3= Mens & Maatschappij, Religie
 
   |4= Gemeente
 
   |4= Gemeente

Versie van 30 mrt 2020 om 20:19


DeurneWiki

de historische encyclopedie voor de gemeente Deurne

LEESMIJ EERST
Hulp en contact

DeurneWiki telt op dit moment 11.814 artikelen, 59.210 afbeeldingen en 724 geregistreerde gebruikers.
 
 
Icoon

Nieuwste DeurneWiki Pagina's en willekeurig plaatje

nieuwste pagina's:
 1. Andreas Carel Jentjens (1925-2000)
 2. Karel Jentjens
 3. Boekweit
 4. Maessen
 5. Jan Verstappen
Willekeurige afbeelding:

Foto 26.208 - Het gezin van Martinus Johannes (Tinus) van den Berkmortel (1899-1973) en Hendrica van Someren (1900-1980), Liessel 1958.
 
 
Icoon

Uitgelicht

Zelf informatie aan DeurneWiki toevoegen of corrigeren?

Wist u dat iedereen (ook u) artikelen kan aanpassen of aanmaken in DeurneWiki? Doet u dat vooral ook zodat DeurneWiki nog rijker wordt aan informatie. Klik op "bewerken" bovenaan de pagina om een pagina aan te vullen of te corrigeren.
Vind u de codes of opmaak nog lastig? Zie dan de minicursus DeurneWiki voor beginners
Lees Hulp en contact om meer te weten over het beleid en hoe pagina's aan te passen. Kijk ook eens op de helppagina!

Zoeken in het fotoarchief in DeurneWiki

U kunt het fotoarchief door middel van een zoekterm (alleen hele woorden) doorzoeken. Door in het scherm Speciaal Zoeken de zoekterm in te vullen en op Foto's te klikken (NIET op Zoeken dus).

De schoenendoos van oma

De schoenendoos van oma is vaak een onuitputtelijk bron van informatie. Grootmoeder stopte daar van alles in: ansichtkaarten, krantenknipsels, jubileumboekjes en de oude (vergeelde) foto’s van toen. Laat ze niet verloren gaan, breng ze NIET naar de stort maar naar het heemhuis svp!
 
 
Icoon

Wie wat waar?

31.980.jpg
De laatste foto's die in de gelijknamige rubriek "Wie wat waar" in het Weekblad voor Deurne gepubliceerd werd.
Alle foto's zien in deze rubriek op DeurneWiki? Ga dan naar de pagina van Wie wat waar

Het fotoarchief van heemkundekring H.N. Ouwerling bevat een groot aantal collecties afkomstig van (ex) inwoners van de gemeente Deurne. Het aangeboden historisch fotomateriaal uit de gemeente Deurne wordt door de werkgroep Beeld en Geluid van heemkundekring H.N. Ouwerling verzameld, opgeslagen, bestudeerd, geïnterpreteerd en gedocumenteerd. Na digitalisering wordt een kopie, in het digitale fotoarchief opgeslagen en wordt een gereduceerde versie via DeurneWiki breed- en gebruikersvriendelijk toegankelijk gemaakt.


In het fotoarchief bevinden zich echter nog veel foto’s waarvan niet bekend is wie, wat, waar, wanneer en waarom gefotografeerd is. Samen met het Weekblad voor Deurne probeert heemkundekring H.N. Ouwerling de ontbrekende informatie alsnog te achterhalen.

Indien u meer kunt vertellen over de foto(’s) in de rubriek Wie wat waar dan vragen wij u vriendelijk, onder vermelding van het relevante fotonummer, contact op te nemen met Hans of Anneke van Hoek tel. 0493-315191 of via heemhuis@heemkundekringdeurne.nl.
 
 
Icoon

Oude filmverslagen over Deurne

Heeft u nog oude filmbeelden over Deurne of haar kerkdorpen? Heemkundekring H.N. Ouwerling wil graag een (digitaal) kopie ervan in haar filmarchief opnemen en eventueel gebruiken voor DeurneWiki en andere publicaties.

Korte videoverslagen kunt u laten uploaden naar het YouTube kanaal van de werkgroep Beeld en Geluid van heemkundekring H.N. Ouwerling. Contact opnemen met leden van de werkgroep Beeld en Geluid kan via info@heemkundekringdeurne.nl.
 
 
Icoon

Een historisch feitje

European otter 02.jpg

De otter in Deurne

Dat vóór 1905 ook Deurne tot het leefgebied van de otter hoorde, werd bewezen door jachtopziener Petrus Bartels. Het arikel dat hierover in De Zuid-Willemsvaart van 24 maart 1906 verscheen, geeft een aardige inkijk hoe men destijds over "wildbeheer" dacht.

Liessel. Dezer dagen werd door den jachtopziener Bartels, buitengewoon onbezoldigd rijksveldwachter op het jachtterrein van den WelEdelen Heer van Loon te 's-Gravenhage, in het riviertje de Aa met een klem een prachtige vischotter gevangen. Het in deze streken bijna onbekend dier woog 16 halve kilo's. Dit prachtexemplaar is opgezonden aan bovengenoemden Heer van Loon. Voor de huid alleen werd te vergeefs door een huidhandelaar 12 gulden geboden. Sedert den korten tijd dat Bartels hier dienst doet, heeft hij het jachtterrein van zijn Heer ijverig en met uitstekend gevolg besurveilleerd, getuige de groote wildrijkheid der jacht, waarvan de laatste drijfjacht kan getuigen; ijverig en bewakend maakt hij toch geen procesverbaal, of hij moet alles goed gezien en gehoord hebben. Sedert hij hier in dienst is, heeft hij een vossennest met 7 jongen weten te bemachtigen, enorm bunsings en wezels gevangen, daarbij nog vele roofvogels geschoten, waaronder één valk van het grootste soort. Zulk een ijverig, plichtvervullend beambte is op een jachtterrein een flinke bezoldiging waard.[1]
Bronnen, noten en/of referenties
 
 
Icoon

Colofon

DeurneWiki

 • DeurneWiki is een digitale historische encyclopedie over de gemeente Deurne.
 • DeurneWiki is een publicatie van heemkundekring H.N. Ouwerling.
 • Technisch gerealiseerd december 2009 door Joost de Haan.
 • Is gebaseerd op database webapplicatie MediaWiki 1.33.4.
 • Is gelanceerd op internet op 11 april 2010.
 • Beheer en coördinatie:
  • Leden van de werkgroep Beeld en Geluid van heemkundekring H.N. Ouwerling schrijven, redigeren, plaatsen foto’s en updaten de teksten in de database en instrueren personen die aan deze activiteit deel willen nemen.
  • Technische beheer, opleidingen, training en advies: Joost de Haan
  • Duurzame digitale opslag, VPS: YourHosting

Contact

Algemeen

DeurneWiki huldigt het principe dat iedereen, waar ook ter wereld, alles en altijd kan wijzigen. Mogen bijdragen aan DeurneWiki is geen recht, maar een voorrecht. Wie dit voorrecht misbruikt kan geblokkeerd worden.

Disclaimer

Ofschoon alle teksten en afbeeldingen zorgvuldig gecontroleerd worden neemt het bestuur van heemkundekring H.N. Ouwerling geen verantwoording voor eventuele fouten, onvolledigheden of schending van auteursrechten in DeurneWiki. Zodra blijkt dat auteursrechten aantoonbaar geschonden zijn zal het betreffende stuk door de beheerders verwijderd of aangepast worden.

We doen ook ons uiterste best van alle betrokkenen toestemming te verkrijgen voor publicatie van gegevens over nog levende personen. Staan uw gegevens op deze website en hebt u daar bezwaar tegen, dan horen wij dat graag en zullen wij deze zonder navraag naar redenen verwijderen.
P Photography.png

Fotoarchief

Kcoloreditnl.png

Cultuur

Mens en Maatschappij
Mens en Maatschappij
Geschiedenis, Landen & Volken, Taal

Geschiedenis

Persoon

Persoon

P geography.png

Geografie