U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Sjabloon:Inhoud

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 25 jan 2014 om 17:11
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Welkom op DeurneWiki

WIKI van Heemkundekring H.N.Ouwerling in Nederland
de gemeentewijde Deurne-encyclopedie op het internet

LEESMIJ EERST
Hulp en contact

DeurneWiki telt op dit moment 15.850 artikelen en 819 geregistreerde gebruikers.

Help ook mee door artikelen te starten, te verbeteren of uit te breiden.

 
 
Icoon

Nieuwste DeurneWiki Pagina's en willekeurig plaatje

 
 
Icoon

Uitgelicht

Zelf informatie aan DeurneWiki toevoegen of corrigeren?

Wist u dat iedereen (ook u) artikelen kan aanpassen of aanmaken in DeurneWiki? Doet u dat vooral ook zodat DeurneWiki nog rijker wordt aan informatie. Klik op "bewerken" bovenaan de pagina om een pagina aan te vullen of te corrigeren.
Vind u de codes of opmaak nog lastig? Zie dan de minicursus DeurneWiki voor beginners
Lees Hulp en contact om meer te weten over het beleid en hoe pagina's aan te passen. Kijk ook eens op de helppagina!

Zoeken in het fotoarchief in DeurneWiki

U kunt het fotoarchief door middel van een zoekterm (alleen hele woorden) doorzoeken. Door in het scherm Speciaal Zoeken de zoekterm in te vullen en op Foto's te klikken (NIET op Zoeken dus).

De schoenendoos van oma

De schoenendoos van oma is vaak een onuitputtelijk bron van informatie. Grootmoeder stopte daar van alles in: ansichtkaarten, krantenknipsels, jubileumboekjes en de oude (vergeelde) foto’s van toen. Laat ze niet verloren gaan, breng ze NIET naar de stort maar naar het heemhuis svp!
 
 
Icoon

Wie wat waar?

Bestand:06.320.JPG

Foto 06.320 - R.-K. Technische School Deurne, timmerklas T2B in 1967.

Vlnr.

  • 1e rij: Wim Aldenzee (vader van Mario die informatie gaf), Mart(ien) van de Zanden (Hellemanstraat), Jan Mennen (Veldstraat), Theo Donkers, Harrie Fransen (die informatie gaf), Piet van Heugten (Neerkant), NN en NN.
  • 2e rij: ? van Berlo of Frans Nooijen, NN, Ronald Scharroo, Harrie Scheepers (vader van Mienoe van Pinxsteren-Scheepers die informatie gaf), Piet van de Mortel, NN, NN en Jos of Wies Weerts.
  • 3e rij: NN, NN, NN en Theo van Oosterhout (Liessel). [1]
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Met dank aan Mienoe van Pinxteren-Scheepers, Mario Aldenzee en Harrie Fransen (Vlierden), die na een oproep in de rubriek "Wie wat waar" reageerden en de gewenste informatie en namen vanaf 9 november 2018 aanleverden.


Indien u meer kunt vertellen over de foto(’s) in de rubriek Wie wat waar dan vragen wij u vriendelijk, onder vermelding van het relevante fotonummer, contact op te nemen met Hans of Anneke van Hoek e-mail: hoek300@ziggo.nl.
 
 
Icoon

Oude filmverslagen over Deurne

Heeft u nog oude filmbeelden over Deurne of haar kerkdorpen? Heemkundekring H.N. Ouwerling wil graag een (digitaal) kopie ervan in haar filmarchief opnemen en eventueel gebruiken voor DeurneWiki en andere publicaties.

Korte videoverslagen kunt u laten uploaden naar het YouTube kanaal van de werkgroep Beeld en Geluid van heemkundekring H.N. Ouwerling. Contact opnemen met leden van de werkgroep Beeld en Geluid kan via info@heemkundekringdeurne.nl.
 
 
Icoon

Een historisch feitje

Een zonderling voorval (wonder)

Op 17 april 1862 schoot er bij zuster Bernarda [1] in de kloosterkapel van Huize Sint-Jozeph tijdens het knielen een naald in haar knie. Te hulp geroepen geneesheren konden de naald niet vinden. Er werd een noveen gehouden. Onder het lezen van de officie werd de zuster eene trilling gewaar in het been en de naald en de pijn waren verdwenen.

In het kloostmemoriaal wordt het voorval als volgt beschreven [2]:

Den 17den April had er in het Gesticht een zonderling geval plaats. Zr. M. Bernarda knielde in de Kapel neer en gevoelde dat eene naald in haren knie schoot. Met de spoedigste hulp van een Geneesheer was er nog geene mogelijkheid er de naald uit te trekken. De Dokter van Venray werd gehaald, wendde, met den Geneesheer van het huis tevergeefs alle mogelijke middelen aan, zoodat beiden bekenden dat er menschelijke wijze geene mogelijkheid meer bestond om de naald te achterhalen. De goede Zuster had met eene voorbeeldige kloekmoedigheid de pijnlijke operatie geleden.
De Zusters van het Moederhuis, zoowel als die van dit Gesticht, door medelijden bewogen, besloten met veel vertrouwen gezamenlijk eene Novene te beginnen, die den 1sten Mei zou eindigen.
Den avond waarop de Novene eindigde, vraagde de lijderesse verlof om het Goddelijk officie mede in de Kapel te gaan lezen; dit werd haar vergund. Onder het lezen werd zij eene trilling gewaar in het been, en gevoelde ook dat de knie minder stijf was; na de Getijden gelezen te hebben, kwam zij zonder eenig steunsel, tot verwondering van allen, die haren toestand kenden, den refter binnen.
Des anderendaags ging zij naar de kerk en ontving de H. Communie om den Goeden God en Zijne H. Moeder, voor die buitengewone gunst te bedanken.
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Bedoeld is vermoedelijk zuster Bernardina, Maria Elisabeth van Hoof (1822-1883).
  2. Kloosterarchieven St. Agatha - Memoriaal in het archief van de zusters Franciscanessen inv.nr. 579
 
 
Icoon

Colofon

P Photography.png

Fotoarchief

Kcoloreditnl.png

Cultuur

Mens en Maatschappij
Mens en Maatschappij
Geschiedenis, Landen & Volken, Taal

Geschiedenis

Persoon

Persoon

P geography.png

Geografie