U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Gérard Pierre Lebon (1912-1984)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gérard Pierre Lebon
29.917.JPG
Foto collectie Andrea Kroezen-Lebon
Persoonsinformatie
Volledige naam Gérard Pierre Lebon
Roepnaam Gerrit
Geboorteplaats Bressoux (B)
Geboortedatum 27 januari 1912
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 27 oktober 1984
Partner(s) Maria Petronella Swiggers (1919-2001)
Beroep(en) kermisexploitant, caféhouder, cafetaria-exploitant
Draaimolen van Lebon-Swiggers.
Zweefmolen van Lebon-Swiggers.
Trouwfoto van Gérard en Nellie.

Gérard Pierre (Gerrit) Lebon (1912-1984) was een Deurnese kermisexploitant die in heel Zuid-Nederland met zijn draaimolen en later ook zijn zweefmolen op de kermis stond.


Familie en gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Gérard was een zoon van de bakker Pierre Lebon (Maastricht 1876-1951 Maastricht) en Hélène Catherina Maassen (Vroenhoven (B) 1874-1929 Maastricht).

Hij huwde op 7 februari 1942 in Helmond met Maria Petronella (Nellie) Swiggers, (Deurne 17 februari 1919 - Bakel 17 april 2001), dochter van Cornelius Alphonsus Swiggers (1881-1952) en Rosalia Coleta Dillen (1879-1946).

Uit dit huwelijk werden kinderen geboren.

Na de Tweede Wereldoorlog woonde hij in het woonhuis aan de Stationslaan 17 dat voordien bewoond werd door zijn zwager Heinrich Cerfontaine (1892-1957) en diens gezin. Op hetzelfde adres woonde ook Henricus Petrus Maria Eijsbouts (1916-1989) en zijn vrouw.

Kermis[bewerken | brontekst bewerken]

Samen met zijn vrouw begon hij met de draaimolen eind dertiger jaren. Ze stonden tot in de zeventiger jaren op de kermissen. Voor 400 gulden kochten zij de draaimolen destijds van een Helmondse kermisexploitant. Met de draaimolen bestreken ze heel Zuid-Nederland, van Bergen op Zoom tot Posterholt. Over het algemeen stonden ze in de kleinere dorpen want de draaimolen was niet erg luxe en de staanplaatsen in de steden waren te duur. Zoals op bijgaande foto's te zien is stond de draaimolen van Gerrit Lebon in Vlierden in de Pastoriestraat, naast café Thijssen. De zweefmolen stond op de plek van het latere adres Stationsstraat 34, Magazijn De Molen.

Begin jaren 50 hadden ze ook een zogenaamde dubbeltjes-wip bij. Een dubbeltjes-wip was een vierkante tent met in het midden een stellage van kippengaas waarop prijsjes zoals nougat, sigaretten, doosjes fondant etc. lagen. Met een dubbeltje kon men dan proberen om zo'n prijsje te winnen. Bleef het dubbeltje erop liggen dan was het van jou. Viel het door de kippengaas op een daaronder gespannen laken dan was het voor de exploitant. Midden jaren '50 werd de dubbeltjes-wip ingeruild voor een zweefmolen. Het echtpaar Lebon-Swiggers stond dan ook regelmatig met zowel de draai- als de zweefmolen op dezelfde kermis.

Friettent[bewerken | brontekst bewerken]

Ergens rond 1957/58 begonnen ze met een friettent op de kermis en ook met een frietwagen bij het patronaat in de Zeilberg, waar nu Den Draai staat. Omdat het allemaal wat teveel werd, verkochten ze de zweefmolen. 'n Paar jaren later begonnen ze een café en cafetaria aan de Zeilbergsestraat 49, de frietwagen was verleden tijd. Weer 'n paar jaren later werd de draaimolen om gezondheidsredenen van Gérard verkocht. Daarna werd lange tijd het café en de cafetaria uitgebaat, waarna een van de dochters het geheel overnam. In het pand waren later café-cafetaria De Paddock en café-cafetaria De Tijd gevestigd.

Voetbal[bewerken | brontekst bewerken]

Voetballen was ook zijn lust en leven. Hij voetbalde zelf, maar was ook bestuurslid en voorzitter van de voetbalvereniging ZSV Deurne-Zeilberg. Hij stief in het harnas, juichend om een gemaakt doelpunt.