U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Stationsstraat 53

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De woning van burgemeester Van Beek vóór 1930.
foto collectie Frans Gloudemans

Het pand op adres Stationsstraat 53 is een gemeentelijk monument dat gebouwd is als burgemeesterswoning voor en in opdracht van burgemeester Van Beek.

Bouw en eerste bewoning[bewerken | brontekst bewerken]

De villa op de hoek met de Lagekerk werd in 1923 gebouwd onder architectuur van Constant Panis.

Na de aanbestedingsprocedure werd de Deurnese aannemer Sjef Coopmans gekozen voor de bouw van het landhuis. De villa werd in 1935 uitgebreid met een tuinkamer naar een ontwerp van architect Jos Deltrap. Nadien is de villa nooit wezenlijk veranderd, de kamers zijn ruim en het plafond in de hal is hoog.

De vier kinderen van burgemeester Van Beek groeiden op in dit huis. Zijn jongste zoon Jan van Beek bleef er vanaf zijn huwelijk en tot aan zijn overlijden wonen.

Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het landhuis door een voltreffer geraakt. Aan de westkant van het huis ontstond toen een groot gapend gat. In de documentaire film De bevrijding van Deurne verhaalt Jan van Beek uitvoerig over dit gebeuren.

Renovatie[bewerken | brontekst bewerken]

Na een grondige renovatie wordt het monumentale pand vanaf medio 2012 bewoond door de derde generatie, kleinzoon Jan Casper en zijn gezin.

Gemeentelijk monument[bewerken | brontekst bewerken]

Het college van B en W besloot het pand per 22 april 2016 aan te wijzen als gemeentelijk monument.

Verkoop grond[bewerken | brontekst bewerken]

  • Op 15 mei 1922 verkocht burgemeester Van Beek een zuidelijk deel van zijn tuin ter grootte van 6 aren 17 centiaren aan bierbrouwer Harrie Swinkels.
  • De bijbehorende tuin werd weer kleiner toen de ongehuwde dochters Erna en Maria van Beek op 3 juni 1954 vergunning kregen om naast de villa, op het huidige adres Stationsstraat 55, een vrijstaande woning te bouwen. Het woonhuis werd gebouwd naar een ontwerp van de Deurnese architect Johan Wijnhoven.