U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

De bevrijding van Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De bevrijding van Deurne
Regie Rob Smit
Productie SST Film- & Videoproductions Eindhoven
Script Martien van den Broek (Organisatie & research)
Uitgebracht 1995
Genre documentaire
Lengte 31 minuten
Taal Nederlands/Engels
Land Nederland
Portaal  Portaalicoon   Film

De bevrijding van Deurne is de titel van een documentaire film over de periode september-november 1944.


50 jaar bevrijd[bewerken | brontekst bewerken]

Het oorspronkelijke filmmateriaal dat het Britse leger in de periode van 17 september tot en met 24 november 1944 in en rond Deurne maakte en de 50 jarige herdenking van de bevrijding vormden voor Martinus Cornelis van den Broek (1928-2013) en Rob Smit de directe aanleiding voor het samenstellen van deze documentaire. Niet eerder was de bevrijding van Deurne onderwerp van een documentaire geweest.

Groot Kasteel[bewerken | brontekst bewerken]

Vreemd genoeg is in die tijd nooit duidelijk geworden hoe het Groot Kasteel van Deurne in die dagen tot zijn einde kwam. In deze film wordt duidelijk dat het een en ander het gevolg is geweest van de strijd die de Britten leverden met een 16-tal in het kasteel achtergebleven Duitsers.

Hoge Brug[bewerken | brontekst bewerken]

Ook de voor de Deurnese bevrijding typische “tang-beweging” en, weken later, de onverwachte tegenaanval van de Duitsers bij de Hoge Brug in Liessel komen in de film aan bod.

Het ongemonteerde historische cameramateriaal van vijf Britse legercineasten is uitgezocht en hergemonteerd tesamen met verhalen van enkele ooggetuigen. Zo ontstond deze documentaire van ongeveer 30 minuten die voor veel Deurnenaren een openbaring betekende.

Archiefbijdragen & interviews[bewerken | brontekst bewerken]

Imperial War Museum London (IWM), London Regio TV Productions, Jan van Beek, Willie van den Einden, Harrie Rijnders, Streekarchivariaat Peelland, Stichting Oranjevereniging Deurne, Stichting Het Witte Doek, Peter Vink en Pieter Wiegersma.

Opmerking[bewerken | brontekst bewerken]

Het streekarchivariaat Peelland kocht begin 1988 een honderdtal foto’s die afkomstig zijn van het Imperial War Museum in London. De foto’s zijn genomen door de geallileerden die in het najaar van 1944 Deurne en omgeving bevrijdden. De foto's zijn te bekijken in de Categorie:Collectie IWM.