U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Stichting Het Deurnesche Persfonds

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De stichting Het Deurnese Persfonds was, vanaf de vijfde editie, de uitgeefster van de Deurnesche Courant.


De eerste vier edities van de Deurnesche Courant werden uitgegeven door Noud van den Eijnde. Na de “merkwaardige ommezwaai van Noud van den Eijnde” van de Deurnesche Courant naar concurrent Het Licht [1] werd de "stichting Het Deurnesche Persfonds" opgericht dat de juridische entiteit vormde waarmee de Deurnesche Courant aan het rechtsverkeer deelnam. De schrijver Antoon Coolen trad als voorzitter op van het persfonds maar, Coolen die tijdens zijn Hilversumse periode (1920-1933) al ervaring had opgedaan als redacteur-journalist van het streekblad “De Gooische Post”, leverde ook tal van redactionele bijdragen.

Geldschieters van het persfonds waren Hendrik Wiegersma, tandarts Berkvens, notaris Tromp (bij wie Coolens zoon Guido tijdens de oorlog langere tijd was ondergebracht) en baron De Smedt, de eigenaar van het Groot Kasteel in Deurne [2]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

.


Bronnen, noten en/of referenties
  1. Brief van Harry Swinkels van 18 februari 1986 aan Tij Kools.
  2. Pagina 426 van het proefschrift ) “Antoon Coolen 1897-1961 Biografie van een schrijver”, geschreven door Cees Slegers ter verkrijging van de graad van doctor aan de Universiteit Maastricht, in 2001 ook in boekvorm uitgegeven.