U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Wilt u informatie vragen of geven over DeurneWiki? Iedere woensdagochtend van 10 tot 12 uur vrije inloop in het heemhuis.
DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo ClubSupport op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Strohulzenfabriek Lohe

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
links de strohulzen- en hakselfabriek Lohe en rechts het woonhuis van directeur Lohe

Strohulzenfabriek Lohe aan de Spoorstraat , later Stationsstraat B.105, en weer later Stationsstraat 110, werd in 1859 gebouwd door Johan Lohe.


Johan Lohe, in Deurne ook wel Loke genoemd, was directeur van de stroohulzen- en hakselfabriek en woonde zelf in het huis met het huidige adres Stationsstraat 91, tegenover het fabrieksgebouw. In het rechter gedeelte van zijn woning, tegenwoordig Stationsstraat 93, was toen naar verluid een commerciële kantoorruimte voor de fabriek gehuisvest.

De eerste advertenties van zijn bedrijf verscheen in 1902 in De Zuid-Willemsvaart. Daarin werd gemeld dat export naar alle landen mogelijk was.[1]

Tot 1929 verliepen de zaken goed, daarna ging het bergafwaarts. Op 26 augustus van dat jaar liet Johan Lohe in café Haldermans zowel zijn fabriek als zijn woonhuis aan de overkant van de straat publiek verkopen.[2]

Hub van Doorne probeerde de fabriek door overname en de stichting van de Deurnesche Stroo Industrie H. v. Doorne nog van de ondergang te redden, maar ook hem lukte dat niet.

Na de liquidatie van de Deurnesche Stroo Industrie H. v. Doorne werd het fabrieksgebouw nog enige jaren verhuurd aan Jan Hermans die er in 1933 begon met een smederij en machinale werkplaats. Nadat hij een nieuw huis en werkplaats had gebouwd aan de Langstraat 134 verplaatste hij zijn bedrijf naar dat adres.

Voor de latere geschiedenis van het gebouw zie onder Stationsstraat 110.

Bronnen, noten en/of referenties