U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Stationsstraat 110

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
links de Strohulzenfabriek Lohe en rechts het woonhuis van directeur Lohe
Het bedrijfspand in gebruik door Joannes Hendrikus Maria Hermans (1908-1993)
Het bedrijfspand in gebruik door Natex

Het fabrieksgebouw aan de Spoorstraat , later Stationsstraat B.105, en weer later huisnummer 110, werd eind 19e eeuw gebouwd door Johannes Hermann Lohe en diende oorspronkelijk als onderkomen voor de Strohulzenfabriek Lohe .


Johan Lohe, in Deurne ook wel "Loke" genoemd, was directeur van de Stroohulzenfabriek en woonde zelf in het nog bestaande huis op het huidige adres Stationsstraat 91, tegenover het fabrieksgebouw. In het rechtse gedeelte van de woning (nu Stationsstraat 93) was toen naar verluid een commerciële- cq kantoorruimte voor de fabriek gevestigd.

Tot omstreeks 1929 verliepen de zaken goed, daarna ging het bergafwaarts. Hub van Doorne probeerde de fabriek via een overname en de stichting van de Deurnesche Stroo Industrie H. v. Doorne het bedrijf nog te redden, maar ook hem lukte dat niet.

Na liquidatie van de "Deurnesche Stroo Industrie H. v. Doorne" is het fabrieksgebouw nog enige jaren verhuurd geweest aan Joannes Hendrikus Maria Hermans (1908-1993) die er in 1933 begon met een smederij en machinale werkplaats. Nadat hij een nieuw huis en werkplaats had gebouwd aan de Langstraat 134 verplaatste hij zijn bedrijf naar dat adres.

Later, na de Tweede Wereldoorlog, is de garenververij van de Nationale Textielfabriek (Natex) in het fabrieksgebouw gevestigd.

De Boerenbond Deurne aan de Stationsstraat 122-124 kocht de voormalige strohulzenfabriek en gebruikte het perceel deels voor de bouw van een veevoederfabriek die in 1962 in gebruik genomen werd.

Het fabrieksgebouw werd verkocht en in 1968 afgebroken, op die plek verschenen enkele woningen en rijwielhandel Manders.