U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

Strohulzenfabriek Lohe: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(enige krantenberichten toegevoegd)
 
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:05.922.jpg|thumb|400px|links de strohulzenfabriek Lohe en rechts  [[Stationsstraat 91|het woonhuis van directeur Lohe]]]]
+
[[Bestand:05.922.jpg|thumb|400px|links de strohulzen- en hakselfabriek Lohe en rechts  [[Stationsstraat 91|het woonhuis van directeur Lohe]]]]
 +
'''Strohulzenfabriek Lohe''' aan de [[Spoorstraat]] , later [[Stationsstraat]] B.105, en weer later [[Stationsstraat 110]], werd in 1859 gebouwd door [[Johannes Hermann Lohe (1858-1930)|Johan Lohe]].
  
'''Strohulzenfabriek Lohe''' aan de [[Spoorstraat]] , later [[Stationsstraat]] B.105, en weer later [[Stationsstraat 110]], werd in 1859 gebouwd door [[Johannes Hermann Lohe]].
 
  
 +
Johan Lohe, in Deurne ook wel [[Loke]] genoemd, was directeur van de ''stroohulzen- en hakselfabriek'' en woonde zelf in het huis met het huidige adres [[Stationsstraat 91]], tegenover het fabrieksgebouw. In het rechter gedeelte van zijn woning, tegenwoordig  [[Stationsstraat 93]], was toen naar verluid een commerciële kantoorruimte voor de fabriek gehuisvest.
  
Johan Lohe, in Deurne ook wel [[Loke]] genoemd, was directeur van de ''stroohulzenfabriek'' en woonde zelf in het huis met het huidige adres [[Stationsstraat 91]], tegenover het fabrieksgebouw. In het rechtse gedeelte van zijn woning (nu [[Stationsstraat 93]]) was toen naar verluid een commerciële kantoorruimte voor de fabriek gehuisvest.
+
De eerste advertenties van zijn bedrijf verscheen in 1902 in ''[[De Zuid-Willemsvaart]]''. Daarin werd gemeld dat export naar alle landen mogelijk was.<ref>''[http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMRHCE01:000037721:mpeg21:p003 De Zuid-Willemsvaart van 29 januari 1902]</ref>
  
Tot omstreeks 1929 verliepen de zaken goed, daarna ging het bergafwaarts.
+
Tot 1929 verliepen de zaken goed, daarna ging het bergafwaarts. Op 26 augustus van dat jaar liet Johan Lohe in café Haldermans zowel zijn fabriek als zijn [[Stationsstraat 91-93|woonhuis]] aan de overkant van de straat publiek verkopen.<ref>Zie de advertentie in de ''[http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMSADB01:000010214:mpeg21:p004 Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant van 10 augustus 1929].''</ref>
[[Hub van Doorne]] probeerde de fabriek via een overname en de stichting van de [[Deurnesche Stroo Industrie H. v. Doorne]] het bedrijf nog te redden, maar ook hem lukte dat niet.  
 
  
Na de liquidatie van de ''Deurnesche Stroo Industrie H. v. Doorne'' werd het fabrieksgebouw nog enige jaren verhuurd aan [[Joannes Hendrikus Maria Hermans (1908-1993)]] die er in 1933 begon met een smederij en machinale werkplaats. Nadat hij een nieuw huis en werkplaats had gebouwd aan de [[Langstraat 134]] verplaatste hij zijn bedrijf naar dat adres.
+
[[Hubert Jozef van Doorne (1900-1979)|Hub van Doorne]] probeerde de fabriek door overname en de stichting van de [[Deurnesche Stroo Industrie H. v. Doorne]] nog van de ondergang te redden, maar ook hem lukte dat niet.  
  
Voor de latere geschiedenis van het gebouw zie onder [[Stationsstraat 110]]
+
Na de liquidatie van de ''Deurnesche Stroo Industrie H. v. Doorne'' werd het fabrieksgebouw nog enige jaren verhuurd aan [[Joannes Hendrikus Maria Hermans (1908-1993)|Jan Hermans]] die er in 1933 begon met een smederij en machinale werkplaats. Nadat hij een nieuw huis en werkplaats had gebouwd aan de [[Langstraat 134]] verplaatste hij zijn bedrijf naar dat adres.
  
 +
Voor de latere geschiedenis van het gebouw zie onder [[Stationsstraat 110]].
 +
 +
{{Appendix}}
 
[[Categorie:Strohulzenfabriek]]
 
[[Categorie:Strohulzenfabriek]]

Huidige versie van 12 okt 2019 om 21:23

links de strohulzen- en hakselfabriek Lohe en rechts het woonhuis van directeur Lohe

Strohulzenfabriek Lohe aan de Spoorstraat , later Stationsstraat B.105, en weer later Stationsstraat 110, werd in 1859 gebouwd door Johan Lohe.


Johan Lohe, in Deurne ook wel Loke genoemd, was directeur van de stroohulzen- en hakselfabriek en woonde zelf in het huis met het huidige adres Stationsstraat 91, tegenover het fabrieksgebouw. In het rechter gedeelte van zijn woning, tegenwoordig Stationsstraat 93, was toen naar verluid een commerciële kantoorruimte voor de fabriek gehuisvest.

De eerste advertenties van zijn bedrijf verscheen in 1902 in De Zuid-Willemsvaart. Daarin werd gemeld dat export naar alle landen mogelijk was.[1]

Tot 1929 verliepen de zaken goed, daarna ging het bergafwaarts. Op 26 augustus van dat jaar liet Johan Lohe in café Haldermans zowel zijn fabriek als zijn woonhuis aan de overkant van de straat publiek verkopen.[2]

Hub van Doorne probeerde de fabriek door overname en de stichting van de Deurnesche Stroo Industrie H. v. Doorne nog van de ondergang te redden, maar ook hem lukte dat niet.

Na de liquidatie van de Deurnesche Stroo Industrie H. v. Doorne werd het fabrieksgebouw nog enige jaren verhuurd aan Jan Hermans die er in 1933 begon met een smederij en machinale werkplaats. Nadat hij een nieuw huis en werkplaats had gebouwd aan de Langstraat 134 verplaatste hij zijn bedrijf naar dat adres.

Voor de latere geschiedenis van het gebouw zie onder Stationsstraat 110.

Bronnen, noten en/of referenties