DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker, en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem (t/m 26 september) bij de Rabo Club Support op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Ter Vloet

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een deel van de buurtschap Kerkeind in Deurne. Rechts lag in de middeleeuwen het goed Ter Vloet.

Het goed Ter Vloet was een laat-middeleeuws eigendomscomplex met centrale hoeve, blokhuis en Watermolen in de buurtschap Kerkeind. Het goed lag aan de oevers van de beek de Vlier, aan welke ligging het zijn naam ontleende.[1][2]


Belang kreeg dit goed doordat de lokale machthebbers hier in de veertiende eeuw hun residentie hadden. Kort voor 1383 werd stroomopwaarts langs de Vlier een nieuwe watermolen met versterkte woning, het Klein Kasteel, gebouwd. Daarmee verloor Ter Vloet zijn betekenis. Hoe verdedigbaar en "kasteel-achtig" we ons dat blokhuis moeten voorstellen, is door het ontbreken van gedetailleerde beschrijvingen, afbeeldingen of archeologische gegevens niet bekend.

De oliewatermolen van Ter Vloet brandde vermoedelijk aan het begin van de zeventiende eeuw af en werd niet herbouwd. Deze molen was een leengoed van kasteel Cranendonck, net zoals zijn opvolger aan het Haageind bij het Klein Kasteel.


Referenties
  1. W. Wijnaendts van Resandt, "Vincent van Doerne en zijn voorouders", in: Jaarboek van het Centraal bureau voor genealogie, dl. 41(1987), p. 31 e.v.
  2. Keunen, L.J., 2004. De relatie tussen drie adellijke Deurnese complexen: Ter Vloet, Klein Kasteel en Groot Kasteel. Het Brabants Kasteel. Jaargang 25 (2002), nr. 1/2 , uitgave oktober 2004, p. 3-40. Vereniging Vrienden van Brabantse Kastelen, Tilburg.