Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Theodorus Martinus Welten (1952)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Theodorus Martinus Welten
21.788.jpg
Foto: Ton Hartjens
Persoonsinformatie
Volledige naam Theodorus Martinus Welten
Roepnaam Theo
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 28 december 1952
Beroep(en) raadslid, wethouder, jurist

Theodorus Martinus (Theo) Welten was raadslid en wethouder in de gemeente Deurne en bekleedde diverse andere functies in het maatschappelijk leven.


Theo was een zoon van Theodorus Josephus Welten (1924-1984) en Barbara Carolina (Betsie) van den Putten (1930-1999) en een kleinzoon van Theodorus Welten (1884-1951) die ook actief was in de Deurnese Politiek.

Theo Welten groeide op in de Sint-Jozefparochie in de Ouwerlingstraat. Nadat hij de lagere school doorlopen had bezocht hij van 1965 – 1971 het St.-Willibrord Gymnasium. Van 1971 – 1977 studeerde hij rechten aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

In juli 1977 werd in Deurne het advocatencollectief opgericht. Het collectief ging van start met 3 jonge advocaten. Theo Welten was een van de drie en bleef dit tot juni 1994. Via deze sociale advocatuur en zijn zwak voor rechtvaardigheid kwam hij in de politiek terecht. Zijn mimiek verraadde soms zijn boosheid over geconstateerd sociaal onrecht. Hij kenmerkte zich politiek en bestuurlijk in stiptheid en scherpe analyses, tot soms achter de komma.

Theo Welten werd in 1986 raadslid, aanvankelijk voor de PvdA-Deurne en later voor het mede door hem opgerichte Progressief Akkoord. Theo Welten was van 1994 tot 1998 en van 2002 tot 2006 wethouder van Financiën en Sociale Zaken. Hij keerde na zijn wethouderschap terug in de gemeenteraad van 2006-2010.

In 2008 verliet hij de gemeenteraad vroegtijdig. Reden voor zijn vertrek was het feit dat hij een baan als consultant bij Organisatie- en Adviesbureau Berenschot in Utrecht aanvaardde en in Den Bosch ging wonen. Hij werkte daar van januari 2008 tot november 2009. Sinds december 2009 is hij als Projectmanager / Interim-manager werkzaam bij SRE Milieudienst te Eindhoven.

Als wethouder was hij actief op het gebied van financiën, het sociale zekerheidsstelsel en op het gebied van volkshuisvesting. Ook heeft hij zich sterk gemaakt voor het bestaansrecht van De Ossenbeemd (NMEC) en was hij een groot stimulator van mondiale bewustwording.

Theo Welten was met name verantwoordelijk voor de voorbereidingen mbt woonservice zones (WCZ). Voor WCZ De Hoeksteen in de Sint-Jozefparochie tekende hij als wethouder in 2006 op de valreep de samenwerkingsovereenkomst met Woningbouwvereniging Bergopwaarts.

Theo Welten was als vice-voorzitter ook sterk betrokken bij de omvorming van Helso tot een modern en vooruitstrevende bedrijf dat toen Atlant Groep ging heten. Van april 1991– april 1994 was hij Interim-directeur van de Regionale ontwikkelingsmaatschappij NV Induma. Via zijn bedrijf Welten Interim-management werkte hij voor nog diverse andere bedrijven en instellingen.

Onderscheidingen[bewerken]