U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Sint-Willibrord Gymnasium

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf St.-Willibrord Gymnasium)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Gymnasium (rechts) in het missiehuis SVD.
Foto: collectie Peter Vink

Foto: collectie J. Görtz

Foto: collectie J. Görtz

Het Willibrord Gymnasium is een katholieke school voor vwo-gymnasium-onderwijs in Deurne.


Oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

Het St.-Willibrord Gymnasium was opgericht als kleinseminarie van de Missionarissen van Steyl (Paters SVD) te Deurne, die sinds 1954 in het Missiehuis St. Willibrord gevestigd waren.

Het werd per 1 januari 1958 als gymnasium erkend door de Minister van Onderwijs en vanaf 1 januari 1961 door het ministerie gesubsidieerd onder voorwaarde dat de school als streekgymnasium zou gaan functioneren. Daarmee kregen externen toegang, eerst alleen jongens en sinds 1 september 1965 ook meisjes.

Vanaf 1966 hield het kleinseminarie op te bestaan en vanaf die tijd kreeg de school een plaatselijk bestuur, een curatorium. Er kwamen steeds meer lekenleraren en in 1970 werd "Onderwijsstichting St. Willibrord" notarieel vastgelegd dat voor het ministerie als bevoegd gezag optrad. Tot 1987 waren er nog SVD'ers als docent werkzaam en in dat jaar trad ook de laatste pater-rector van de school af.

Het is een van de 37 categoriale (zelfstandige) gymnasia in Nederland en heeft daarmee een bijzondere positie. Het is het enige zelfstandige gymnasium in de regio Zuidoost-Brabant. Omstreeks 2010 werd het voorvoegsel St. uit de naam geschrapt.

[bewerken | brontekst bewerken]

Het logo is een uil.

Het logo van de school is sinds decennia een uil zoals deze in de 5e eeuw voor Chr. werd afgebeeld op Atheense munten. Deze afbeelding vindt men sinds 2002 ook op het muntstuk van 1 euro van Griekenland.

Een eigen gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren tachtig van de twintigste eeuw volgde de verhuizing naar een eigen gebouw aan de Beukenstraat. Het nieuwe gebouw bestaat uit een rechthoekig gebouw met een atrium. Nadat omstreeks 1990 de kenmerkende oranje aula (glas en staal), een aantal lokalen en de gymzaal waren gebouwd, werden de laatste tijdelijke noodgebouwen (HoBo en SteBo) verlaten. De voormalige aula werd omgebouwd tot lokaal voor tekenen en handvaardigheid.

In 2002 werd het gebouw aan de zijde van de Beukenstraat uitgebreid met een mediatheek, geopend door president van de Nederlandsche Bank, Nout Wellink, broer van Hans Wellink één van de toenmalige docenten. Deze uitbouw aan de voorzijde van het gebouw zou twee doelen dienen, namelijk het huisvesten van bibliotheek- en computerfaciliteiten en het geven van een karakteristieke gevel aan de straatzijde.

Protest Leraren Gymnasiumscholen[bewerken | brontekst bewerken]

Vanwege aantasting klassieke talen op het gymnasium ontstond er een landelijk protest. In februari 1980 demonstreerden enkele honderden ouders en leraren van gymnasiumscholen in Den Bosch de plannen van minister Pais en staatssecretaris De Jong voor het voortgezet onderwijs.
Hun protest gold vooral de voorgenomen aantasting van de klassieke talen Latijn en Grieks en de dreigende opheffing van kleine zelfstandige gymnasiumscholen, als de plannen werden doorgevoerd.
Voor Deurne was de heer Martien van Pinxteren vertegenwoordigd. Hij betoogde dat er ruimte moest blijven voor gymnasia, die een zesjarig VWO-programma wilden bieden met Latijn en Grieks.
Van Pinxteren vond dat de door Pais en De Jong voorgestelde brugperiode een versnipperd en overladen programma zou gaan krijgen. Er waren veel verplichte vakken, die bij elkaar al voor een week van minstens 30 lesuren zorgden. Daar kwamen dan nog de keuzevakken bij, zoals Frans en Latijn.
In deze situatie zullen de moeilijke vakken, Frans en Latijn, als ze al een kans krijgen, het ideaal van selectievrij onderwijs wegvagen, aldus Van Pinxteren.
De protesterende ouders en leraren beklemtoonden dat de plannen van de bewindslieden op langere termijn de klassieke vorming van de afzonderlijke gymnasia onmogelijk zullen maken. Het plan voor ongedeeld VWO zou op korte termijn een einde kunnen maken aan de inbreng van de klassieke talen, verklaarden zij. Zij eisten dat de plannen zo werden aangepast dat de plaats van de klassieke vorming onverkort wettelijk gehandhaafd bleef.

Het lerarenkorps in 1976

Leus[bewerken | brontekst bewerken]

Gedurende enkele jaren in de negentiger jaren werd de leus "Een school met meer, een school met extra's" gevoerd, doch deze bleek niet aan te slaan. Tegenwoordig wordt de leus 'Denk anders' gebruikt.

50-jarig jubileum[bewerken | brontekst bewerken]

Op 18 februari 2008 werd de start van het 50-jarig jubileum aangegeven door middel van een steenlichting: 25 jaar terug, op 1 september 1983 werd een steen ingemetseld waarin zich opstellen bevonden met de gezamenlijke titel "Hoe zal het onderwijs dat mijn kleinkinderen krijgen, eruitzien?".

In het weekend van 7 en 8 juni 2008 werd een reünie georganiseerd door de vereniging Vrienden van het St.-Willibrord Gymnasium, waarbij het jubileumboek "Een halve eeuw zelfstandig streekgymnasium St.-Willibrord Gymnasium - Deurne" werd gepresenteerd, geschreven door oud-leraren Bert Bijnen en Harrie Kanters, en door oud-rector Gerard Jansink.

In de week van 6 tot en met 10 oktober 2008 werd het jubileum van de school gecombineerd met een Griekse Week. Deze week, die op maandag begonnen werd met een uitstapje naar attractiepark De Efteling voor alle leerlingen en personeelsleden, vormde voor leerlingen en personeel het spetterende hoogtepunt van de jubileum-activiteiten.
Op dinsdag, woensdag en donderdag konden leerlingen zich vermaken bij de Olympische Spelen, of kiezen uit een groot, divers assortiment aan leerzame workshops, die werden geleid door (oud-)leraren. Het geheel werd compleet gemaakt door verschillende filmvoorstellingen in het auditorium van de school en iedere dag één of meer voorstellingen van het toneelstuk Vrouwen aan de Macht, geregisseerd door de heer Van Engelen. De invulling van de Griekse Week was echter duidelijk beperkter dan de eerdere edities.

Leerlingenaantal[bewerken | brontekst bewerken]

Het leerlingenaantal schommelde jaren rond de 500. Alhoewel kinderen van bestuurders en industriëlen de school hebben bezocht en nog altijd bezoeken met dank aan haar uitstekende reputatie op het gebied van onderwijs en omgang, heeft het St.-Willibrord Gymnasium tegenwoordig geen zeer uitgesproken elitair karakter meer. Het huidige leerlingenaantal vlakt af richting de 420 leerlingen.

Quamdiu[bewerken | brontekst bewerken]

Schoolblad "Quamdiu"

De leerlingen verzorgen het schoolblad Quamdiu?. Een onafhankelijk, leerlingen-lerarenblad van het Willibrord Gymnasium. In de negentiger jaren betichtte een groep leerlingen het blad ervan te veel een spreekbuis van de directie te zijn, en werd kortstondig het blad Rede re-bellum opgericht, dat buiten de hekken van het schoolterrein werd uitgedeeld. Tegenwoordig verschijnt Quamdiu? niet meer.

Het bieden van kansen[bewerken | brontekst bewerken]

Het St.-Willibrord Gymnasium is een school die leerlingen stimuleert om hun grenzen te verkennen en biedt de leerlingen alle mogelijkheden om verder te komen. Zo zetelde leerling Charlotte van Meerwijk in het bestuur van het LAKS en kreeg pianiste Denise Lutgens de kans om haar pianocarrière met de middelbare school te combineren.

Laatste schooldag (LSD)[bewerken | brontekst bewerken]

Ieder jaar nemen de schoolverlaters -zoals op veel andere scholen- afscheid van het St.-Willibrord Gymnasium met een LSD, een Laatste School Dag. Op deze dag vinden er verschillende typische activiteiten plaats, de laatste jaars schminken de andere leerlingen onder, een openingsstunt, het versieren van de school volgens het thema, een pauzecabaret, en een barbecue. Tevens wordt het door de schoolverlaters samengestelde "jaarboek" Liber Amicorum (Boek der Vrienden) uitgegeven. De LSD heeft ieder jaar weer een ander thema.
Na afloop van de LSD wordt er traditioneel nagefeest in het café van Sociëteit Walhalla, dat min of meer gezien kan worden als het stamcafé van de leerlingen. Ook andere Willibrordfeesten, zoals het Kerstontbijt en het Gympiebal (carnavalsfeest) vinden vaak voortzetting in het Walhalla. De thema's van de afgelopen jaren waren[1]

Schooljaar Thema Leus
1994-1995 Vikingen Explora & Impera
1995-1996 Toekomst/space School Trek... ready for Take Off!!!
1996-1997 Leger Battle of '97
1997-1998 Egypte Exodus 98
1998-1999 Disney It's a small school after all
1999-2000 James Bond License to leave
2000-2001 Horror Let's get the hell out of there!!!
2001-2002 Western The Good, The Bad and the Graduated
2002-2003 Bouwvakkers De puinhopen van 6 jaar gym
2003-2004 Après ski Alles hat ein Ende, nur die Wurst hat zwei...
2004-2005 Arabisch De sterren van 1001 nacht
2005-2006 Barbie Sexy, Cool and finishing School
2006-2007 Piraten Alle hens aan dek, deze schatten zijn klaar voor vertrek!
2007-2008 Ziekenhuis Sick Of School
2008-2009 Hollywood Hasta la vista, baby!
2009-2010 Luchtvaart The sky is the limit
2010-2011 Boederij Wij trekken de weide wereld in
2011-2012 Superhelden From Zero's To Hero's, Mission Accomplished
2012-2013 Sprookjes Sprookjes bestaan: wij zullen van school gaan!
2013-2014 Groente en fruit We peren 'm!
2014-2015 Willie Wonka Tot chocolater!
2015-2016 Diepzee Whale sea you later!
2016-2017 Wildernis Witte wat 't is, weg uit de wildernis!
2017-2018 Sexy We naaien 'm eruit!
2018-2019 Tijdreizen Willie doorstaan, tijd om door te gaan!
2019-2020 Gaming Game over!
2020-2021 Covid-19 Klas 6 has left the chat!
2021-2022 Drank en drugs Wij kicken af!
2022-2023 Geld Wij komen voor geen GOUD terug!

Rectores[bewerken | brontekst bewerken]

rector Martien van Pinxteren Pater SVD

Bekende ex-leerlingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Gedenkboek Missiehuis St. Willibrord 1954-2004
  • Contactblad ROND, nummer 200, september 2015


Bezig met het laden van de kaart...


Bronnen, noten en/of referenties
  1. Uit: "Een halve eeuw zelfstandig streekgymnasium" - Bert Bijnen, Gerard Jansink en Harrie Kanters
  2. Pater de Hosson werd pas rector genoemd toen de school officieel als gymnasium werd erkend in 1958.