U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Tijl Uilenspiegelschool

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Tijl Uilenspiegelschool anno 2014

In 1991 werd Tijl Uilenspiegelschool de nieuwe naam van de toenmalige parochieschool van de Heilige Geest in Deurne-West.


Opening 1991[bewerken | brontekst bewerken]

In gezelschap van een aantal leerlingen en een olifant, onder het gezang van het lied: Kijk uit pas op daar is tie weer Tijl Uilenspiegel... maakte de Vlaamse nar zijn opwachting tijdens de receptie van het zilveren jubileum in de feesttent.

Voorzitter Ad Oostveen van het schoolbestuur legde uit waarom er voor een naamsverandering was gekozen. Vanwege het groeien van het aantal leerlingen en door het wegvallen van de parochiegrenzen, waardoor leerlingen uit heel Deurne toegelaten konden worden, was het feitelijk geen parochieschool meer. Oostveen stelde echter nadrukkelijk dat de rooms katholieke identiteit gehandhaafd bleef.

Oud-leerkracht frater Francino pleitte bij de oprichting van deze school al voor de naam Tijl Uilenspiegel. Hij schreef daarover in het jubileumboekje dat veel leerkrachten nou niet bepaald enthousiast waren over de naamgeving, destijds nog Parochieschool van de Heilige Geest geheten.

Tijl Uilenspiegel was geen nieuw begrip voor deze school. Het anno 2011 nog bestaande schoolgebouw werd intern al jaren "Tijl Uilenspiegel" genoemd en Tijl Uilenspiegel was ook al sinds jaar en dag te zien in het schoolembleem.[1]

De feestweek werd afgesloten met een reünie die door ruim 1200 oud-leerkrachten en leerlingen werd bezocht.

Heropening 2007[bewerken | brontekst bewerken]

Op 22 mei 2007 werd de school heropend. Het schoolgebouw aan de Schutsboom had een ingrijpende verbouwing ondergaan. Zowel de benedenverdieping van de school als de bovenverdieping ondergingen een grote metamorfose. De school werd uitgebreid met twee nieuwe kantoren en er kwam een nieuwe speelruimte genaamd Uilenbos.

Sponsorloop 2008[bewerken | brontekst bewerken]

In april 2008 kwamen de leerlingen in de aula bijeen om te horen wat zij tezamen hadden opgebracht met hun sponsorloop voor Jasinga in Indonesië. Lions Club Deurne was de initiator van deze actie. President Han van Hagen (oud-leerling van Tijl Uilenspiegel) en Frans Geerts vertegenwoordigden Lions Club Deurne. Een cheque met een waarde van € 3.500 werd aan de stichting overhandigd.

Schooldirecteur Leon Boom vertelde de kinderen over het goede doel in Jasinga in Indonesië. Han van Hagen bedankte de school, en de kinderen in het bijzonder, voor deze geweldige prestatie.

Reünie 2008[bewerken | brontekst bewerken]

Op 15 november 2008 was er voor alle oud-leerlingen die in 1983 de school verlieten een reünie bij Grand Café Beekman & Beekman op de Markt in Deurne.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

Jubileumgids

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties
  1. Jubileumgids 25 jaar Parochieschool Heilige Geest 1966-1991