U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Tramweg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tramweg
Bezig met het laden van de kaart...
Naam Tramweg
Dorp Liessel
Wijk Rodegraaf
Aanleg voor 1832
Besluit vaststelling 1953
Maycrete-woningen aan de Tramweg.
Het lossen van steenslag in de jaren 1920 bij de tramhalte voor verharding van de Loonse Baan.
Viering vijftig jaar bevrijding in september 1994 uitgebeeld met de 'Tower Bridge' op de hoek van de Hoofdstraat en de Tramweg.

De Tramweg in Liessel, daar ook wel Den Tram genoemd, verbindt de Eikenlaan met de Kennelweg.


Deze straatnaam herinnert aan het traject van de tramlijn Deurne-Roermond dat tussen 1921 en 1931 hier liep. Vooraan aan de Tramweg was vroeger stopplaats met emplaçement, dicht bij café Van Nunen.

In 1832 was het tracé van de huidige Tramweg niet meer dan een karrenspoor langs en door de akkers aldaar. Ten noordwesten van het Blokhuis lag aan dat weggetje een akker die in 1872 werd aangeduid als de Visvijver.

Nadat de tramlijn was gesloopt, legde de Liesselse jeugd een wielerbaan aan. Die kende maar een kort leven. We maakten er zelfs een heuse wielerbaan. Een baan met twee bochten. De grond die wij nodig hadden groeven we langs de baan weg zodat wanneer een der renners uit de bocht vloog van de renbaan, hij in een diepe gracht terecht kwam. Gelukkig voor ons kwam de veldwachter door zijn zonen van onze plannen op de hoogte en daags voor de grote koppelkoersen liet deze wijze vader door enige gemeentearbeiders ons werk van weken ploeteren vernielen, Gelukkig, want anders hadden wij U dit verhaal van de tram niet kunnen vertellen. [1]

Na de Tweede Wereldoorlog werden in het gebied de Rode Graaf aan de Tramweg, voor de leniging van de grote woningnood, een aantal Maycrete-woningen gebouwd. Deze noodwoningen, drie eengezinswoning en twee tweegezinswoningen, boden huisvesting aan zeven gezinnen. Een van deze noodwoningen deed van 1976 tot 1987 nog dienst als peuterspeelzaal 't Keike. In 1978 werd de eerste noodwoning gesloopt en in 1991 de laatste.

Begin jaren 1990 was gedurende korte tijd een subkampje gevestigd aan de Tramweg op de plek waar nu het clubgebouw Ons Gildehuis van het Sint Hubertusgilde staat. Het vestigen van een woonwagenkampje aan de Tramweg was geen succes omdat er onder woonwagenbewoners geen animo was om zich hier te vestigen. Eind 1992 vertrok de laatste woonwagen en werden meteen de restanten van het subkampje gesloopt.

Aan de Tramweg bevindt zich op adres Tramweg 29 het clubhuis en het schietterrein van het Sint-Hubertusgilde. Jaarlijks met het Sint-Jansfeest wordt geschoten om het erekoningschap en om de vier jaar, in het jaar voorafgaand aan het schrikkeljaar, op de maandag van Liessel-kermis om het reguliere koningschieten.

Van 1964 tot 1992 was op het adres Tramweg 1 het Postkantoor van Liessel gevestigd. De huizen Tramweg 1-17 werden in de periode 1964-1966 gebouwd op land dat voorheen deels gemeentelijk eigendom was en deels tot de boerderij Eikenlaan 6 van het echtpaar Van Lier-Janssen hoorde.

De historische huisnummering van Wijk L geeft de namen van de bewoners per 1 januari 1955 met hun oude en nieuwe adressen.

De halte aan de huidige Tramweg. Links op de achtergrond is café Van Nunen.
Foto coll. LHE-Nel Gitzels
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Citaat uit: Deurne's Weekblad 1955 04, bijvoegsel van de Helmondse Courant No. 4