Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Vertrek zusters Franciscanessen uit Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Na bijna 130 jaar noeste arbeid vertrokken de zusters Franciscanessen in 1985 uit Deurne.


Vanaf 13 mei 1856 hadden de zusters Franciscanessen zich in Deurne ingezet voor de armen, het onderwijs, de bejaarden- en ziekenzorg. Dit kon omdat er tussen de zusters onderling een hechte band bestond en omdat de oversten kans zagen alle religieuzen te motiveren om met een geweldig godsvertrouwen deze uitdaging aan te gaan.

Op dinsdag 18 juni 1985 kwam er een einde aan deze taak en werd er in huize St. Joseph aan de Kruisstraat 3 het afscheid van de zusters gevierd, echter pas nadat de zondag daarvoor in de kapel van het huis in een eucharistieviering dank aan god was uitgebracht voor alle zegeningen in al die jaren geschonken aan de zusters die geleefd en gewerkt hadden in Deurne. Pastoor Hasselman ging hier in voor.

Toespraken werden gehouden door burgemeester Van Genabeek en de bestuursleden Wim van Deursen (oud wethouder), Piet van Nunen, Theo van Boven en notaris Hoppenbrouwers. Allen brachten dank uit aan de zusters die door de jaren heen in Deurne geleefd en gewerkt hadden.

Tijdens de receptie voor bewoners, personeel en belangstellenden werden vele waarderende woorden gesproken en de zusters, de negen nog in Deurne wonende en werkende zusters en diverse oudgedienden van het huis, werden onder geschenken en bloemen bedolven.

De dag werd beëindigd met een afscheidsdiner voor de zusters, bestuur en directie van het huis en het bestuur van de congregatie. Tot verrassing van de zusters bracht de Koninklijke Harmonie Deurne in de eetzaal tijdens het diner nog een serenade.

Namens het gemeentebestuur van Deurne overhandigde burgemeester Van Genabeek de zusterorde als geheel de legpenning van de gemeente Deurne. De erepenning werd namens de congregatie in ontvangst genomen door algemeen overste zuster Willibrorda Schutten.

Nagewuifd door tientallen bewoners van huize St. Joseph en een grote groep belangstellenden vertrokken de zusters na bijna 130 jaar op donderdag 27 juni 1985 uit Deurne naar de communiteit in Veghel en van daaruit naar de communiteiten in Reusel, Veldhoven en Zijtaart.

De negen laatste zusters die in Deurne woonde en werkten waren:

 1. Maria Anna Albers (1900-1990), (zuster Leonora)
 2. Lucia Geertruda Bakker (1909-1995), (zuster Marianne)
 3. Wilhelmina Maria van Berkel, (zuster Fructuosa)
 4. Wilhelmina Martina van Duijnhoven (1913-1998), (zuster Bernardine)
 5. Maria Josepha Johanna van Gorp (1905-1995), (zuster Dionysio)
 6. Hendrika Albertina Hanegraaf (1916-1999), (zuster Marie-Henrice)
 7. Francisca van Heugten (1903-1992), (zuster Idalina)
 8. Mechtildis Johanna Maria Sevriens (1911-2006), (zuster Jeanne)
 9. Maria Hendrina Spooren (1907-1987), (zuster Rustica)

Bron[bewerken]

Groepsfoto[bewerken]

De zusters werden door het bestuur van huize St. Joseph, verkleed als “dorpsnotabelen” en in de stromende regen, per huifkar naar Bakel begeleid. Na een brandenwijntje met suiker in de plaatselijke “Gouden Leeuw” gingen de zusters en de notabelen per auto naar het moederhuis in Veghel waar nog een gezamenlijke afscheidsmaaltijd gebruikt werd. Daarmee werd een belangrijk stuk Deurnese geschiedenis afgesloten.

Op de foto staan niet alle negen zusters die hierboven genoemd worden. Zuster Fructuosa en zuster Jeanne ontbreken.

 • Voor vlnr: zuster Idalina, zuster Dionysio, Piet van Nunen (verkleed als pastoor), zuster Rustica, zuster Marie-Henrice, zuster Marianne, zuster Bernardine.
 • Achter vlnr: Theo van Boven (verkleed als veldwachter), Wim van Deursen (verkleed als burgemeester), zuster Antonia Aarts, zuster Leonora, en zuster Luca van der Heijden.

Zuster Antonia Aarts en zuster Luca van der Heijden waren oudgedienden van huize St. Joseph.

Foto ter beschikking gesteld door zuster Reginalda Daamen