U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Wilhelmus Lourentius Johannes van Deursen (1913-2010)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wim van Deursen
01.294.jpg
Foto: collectie gemeente Deurne
Persoonsinformatie
Volledige naam Wilhelmus Lourentius Johannes van Deursen
Roepnaam Wim
Geboorteplaats Vlierden
Geboortedatum 29 augustus 1913
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 25 december 2010
Partner(s) Johanna Cornelia van de Wal (1917-2002)
Beroep(en) graanhandelaar, wethouder
Stamboom.png Van Deursen
Echtgenote Jo van de Wal.
Wim was de 10.000e inwoner van Deurne.
Wim van Deursen medaille tekstzijde P1070114.jpg
Felicitatie van burgemeester Van Genabeek
foto collectie gemeente Deurne

Wilhelmus Lourentius Johannes (Wim) van Deursen (1913-2010) was molenaar en graanhandelaar van beroep en wethouder van de gemeente Deurne. In 1978 werd hij benoemd tot de vijfde Ereburger van Deurne.


Familie en gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Wim was een zoon van de molenaar Johannes (Jan) van Deursen (1870-1946) en Maria Johanna (Miet) van Bussel (1881-1954) en de jongere broer van de coupeuse-lerares en winkelierster Laura van Deursen.

Hij huwde op 31 juli 1945 in Oirschot met Johanna Cornelia (Jo) van de Wal, (Oirschot 3 januari 1917 - Deurne 6 maart 2002), dochter van de Oirschotse bouwmaterialenhandelaar Peter Joannes van de Wal (1875-1964) en diens tweede vrouw Josephina Maria Princee (1884-1959). Zij was een zus van Hendrik Jacobus van de Wal (1915-1978).

Na hun huwelijk gingen ze in de oude pastorie van Vlierden aan de Pastoriestraat 23 wonen waar de weduwe van onderwijzer Peter Johannes (Piet) van Driel (1854-1931) al woonde. Zij moest van de gemeente, wegens woningtekort, inwoning nemen. Het huis was toen eigendom van de paters uit Maastricht. Later kon Wim het pand voor een schappelijke prijs in eigendom verkrijgen.

Uit dit huwelijk werden de volgende kinderen geboren:

  1. Josephina Maria Cornelia Theodora (José),
  2. Maria Cornelia Johanna (Ria), Zij huwde met Ton Markhorst.
  3. Jeannette Josephina Petronella (Jeannette),

Foto's: collectie gemeente Deurne

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn vader Jan van Deursen was molenaar en dreef een handel in granen en mengvoer in Vlierden. Hij was vroeger molenaarsleerling in Heumen bij Nijmegen en in Kleef (D). In 1909 kocht Jan de windmolen van Vlierden van Bert Janssen. Voordien had hij de standaardmolen op de Postelstraat in Someren bemalen. Jan van Deursen was de zoon van een timmerman.

Na de mulo ging Wim, samen met zijn broer Lau, bij zijn vader werken en volgden hem later op.

Behalve in granen en mengvoer werd ook gehandeld in kunstmest en brandstoffen. In 1946 kocht Wim van Deursen uit concurrentieoverwegingen ook de windmolen van Liessel van molenaar Piet Gitzels. Begin zestiger jaren deed hij beide molens van de hand omdat de grote maalderijen de overhand kregen.

Bij de samenvoeging van de gemeente Vlierden en de gemeente Deurne en Liessel werd Wim de 10.000e inwoner van de nieuwe fusiegemeente die de naam gemeente Deurne kreeg.

Sinds 1985 woonde Wim van Deursen in een bungalow aan de Swinkelslaan in Deurne, sinds begin jaren negentig was hij ook uit zaken.

Maatschappelijke functies[bewerken | brontekst bewerken]

Wim van Deursen had in Vlierden tal van maatschappelijke functies. Zo was hij voor de Tweede Wereldoorlog bestuurslid van handboogschutterij Rozenjacht. In 1937 werd hij koning van het Vlierdense gilde bij gelegenheid waarvan hij een schildje schonk met een afbeelding van de Vlierdense molen. Hij bespeelde vanaf 1920 bij fanfare Wilhelmina koperinstrumenten van piston tot bas. Hij was tijdelijk voorzitter van deze fanfare en later erevoorzitter. In 2000 werd hij gehuldigd bij zijn 75-jarig lidmaatschap van deze muziekvereniging en in 2005 nog eens bij zijn 80-jarig lidmaatschap. Hij was voorzitter van Volkscredietbank, bestuurslid bij woningbouwvereniging Bergopwaarts, het Waterschap, het bejaardencomtié in Deurne, bejaardenhuis De Nieuwe Erve in Liessel, het kerkbestuur en het schoolbestuur in Vlierden.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn verkiezing tot raadslid in 1962 werd hij meteen tot wethouder gekozen met de portefeuilles woningbouw en sociale zaken. Vanaf het begin was hij een stuwende kracht met betrekking tot de bestrijding van de woningnood. Hij bleef de functie van wethouder tot 1978 vervullen en beheerde, naast de eerder genoemde portefeuilles, ook volkshuisvesting, bouwnijverheid en openbare werken. Mede door zijn inzet kwamen projecten als onderwijsvoorzieningen, centraal verzorgend winkelapparaat, sporthal, gymlokalen en het instructiebad De Wiemel tot stand. Hij was afgevaardigde voor de Streekraad Helmond.

Wim was lid van de KVP, later CDA en trad bij de verkiezingen in 1970 en in 1974 op als lijsttrekker. Na deze periode stelde hij zich niet meer verkiesbaar. Tijdens zijn wethoudersloopbaan beheerde hij diverse portefeuilles. Wim van Deursen muntte uit door zijn rustgevende benadering van tal van moeilijke problemen. Zakelijk en toch sociaal was zijn handelwijze. Op 7 september 1978 nam hij tijdens een feestelijke bijeenkomst in de toen nog bestaande Vierspan officieel afscheid van het raadcollege, de politiek en het voltallig gemeentepersoneel.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]