U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Vredesdemonstratie 1981

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Foto: collectie PPD

De Vredesdemonstratie 1981 werd georganiseerd door de Noorse beweging Vrouwen voor Vrede. Deze begon op 21 juni in Kopenhagen en kwam ook door Deurne.

De deelnemers maakten een wandeltocht van Kopenhagen naar Parijs waar deze aankwam op 6 augustus, de dag dat de kernbom op Hiroshima viel.In Deurne werden de lopers gastvrij ontvangen en ondergebracht bij gastgezinnen. Een dag later was er een bijeenkomst aan het Kasteelterrein aan het Haageind waar burgemeester Van Genabeek de lopers toesprak.

Het verzet tegen de kernwapens was in Nederland zo massaal dat het aangeduid werd met de term Hollanditis. Ook in 1981 werd er iedere laatste zondag van de maand een stille tocht door Deurne gehouden door activisten tegen kernwapens onder het motto: Help de kernwapens de wereld uit, om te beginnen in Nederland.


Vredesfestival 1983[bewerken | brontekst bewerken]

Foto: collectie PPD
Foto: collectie PPD
Foto: collectie PPD
Sticker Vredesmars 1981.

Het Vredesfestival werd in 1983 de Deurnese Kasteeltuin op zondag 8 mei gehouden en had een landelijk karakter. Aanwezig waren onder meer Ben ter Veer, voorzitter van het Inter Kerkelijk Vredesberaad, Nico Schouten van het Samenwerkingsverband Stop de N-bom/Stop de Kernwapenwedloop, Petra Kelly, een van de fractieleiders van de Groenen in de Westduitse Bondsdag, een vertegenwoordiger van het Komitee Soldaten tegen Kernwapens en verder afgevaardigden van de Belgische, Britse en Italiaanse vredesbeweging.

Er waren tevens komen drie podia, waarvan er twee elk in een eigen tent werden opgebouwd, en waarop meer dan twintig groepen hun kunnen in het teken van de vrede lieten zien en horen. Een greep: Vuile Mong en zijn Vieze Gasten; de Fanfare van Eeuwigdurende Bijstand; Hoop doet Leven; Verzetje; Bolle Betten; Animacordia; Proloog; Houdoe; Kwiebus; een blokfluitensemble van de Deurnese. muziekschool; het Deurnes Vredes-koor en een koor van veertig personen uit Nijmegen. Er was tevens een pantomimegroep en voor de kinderen een poppentheater

Er was was een informatiemarkt met stands van ruim dertig groeperingen, onder wie de Westduitse vrouwen die de internationale Vredesmars 1983 organiseerden. Deze mars ging van Dortmund naar Brussel en kwam in juli ook door Deurne. Het was de eerste keer dat de organisatie zo’n grote manifestatie regelden, Teun de Corte, Jan Duffhauss en Addy Smolders drie van de waren mederwerkers van het eerste uur. Zij waren al bezig nog vóór het IKV bekend maakte, dat er kernwapens in de Peel zouden moeten komen. Eerst zou het een plaatselijk of regionaal festival worden, voor een paar honderd bezoekers. Maar door alle publiciteit rond eventuele kruisraketten op basis De Peel veranderde dat snel. Zo waren er 3500 affiches met de aankondiging verspreid over het hele land in plaats van 500 in de regio.