U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Johannes Petrus Duffhauss (1937)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Jan Duffhauss)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Duffhauss
Jan Duffhaus.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Petrus Duffhauss
Roepnaam Jan
Geboorteplaats Helmond
Geboortedatum 18 juni 1937
Beroep(en) ondernemer, wethouder
Het college van burgemeester en wethouders van 1986 tot 1990. Jan staat 2e van links. Klik op het icoon voor meer informatie.
Foto: collectie Els Maas-Schmitz
Marie-José en Jan Duffhauss op campagne.
Foto: collectie PPD Deurne

Johannes Petrus (Jan) Duffhauss (1937) is in Deurne vooral bekend als voormalig wethouder. Hij was initiatiefnemer van de Progressieve Partij Deurne.


Hij is de zoon van Constant Casper Hubert Duffhauss (1907-1998) uit Nijmegen en Martina Josephina Maria van Heijst (1906-1984) uit Den Haag.

Hij is getrouwd en heeft drie kinderen.

Na de lagere school ging Jan naar de hbs en vervolgens naar de hogere textielschool in Enschede. Na het behalen van zijn diploma ging hij aan de slag bij Natex, het bedrijf waarvan zijn vader directeur was. Toen het bedrijf in de jaren zestig ophield te bestaan ging Jan verder als zelfstandig ondernemer in woningtextiel en gordijnstoffen.

Politieke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Hij werd in 1974 raadslid en zat zestien jaar in de raad waarvan de laatste acht jaar als wethouder namens de linkse combinatie PvdA/Groen Links. Als wethouder had hij Sociale Zaken en Financiën en later onderwijs in zijn portefeuille. De oprichting van basisschool De Hasselbraam was een belangrijk onderwerp in de periode dat hij wethouder was. Hij was ook portefeuillehouder van de vrouwenemancipatie.

Hij was raadslid in de periodes 1974-1978 en 1978-1982 en wethouder in de periodes 1986-1990 en 1990-1994.

Na zijn wethouderschap was hij tot aan zijn pensioen voornamelijk nog actief op sociaal/cultureel terrein.

Sociaal/cultureel[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jan stond aan de wieg van de stedenbanden Deurne/Leszno en Deurne/Batouri. In beide stichtingen vervulde hij bestuursfuncties. In april 1994 kreeg hij een brief van president Eduard Szczucki van Leszno met de mededeling dat hij benoemd was tot ereburger van deze Poolse en werd uitgenodigd om op 3 mei 1994 om deze titel persoonlijk in ontvangst te komen nemen.
  • Hij was lid van het Dekenaal Pastoraal Beraad.
  • Hij was bestuurslid van het maatschappelijk werk en de rechtswinkel.
  • Hij was de eerste voorzitter van het Deurne’s Industrieel Contact.
  • Was ruim vijfentwintig jaar lang actief voor de Deurnese Wereldwinkel en lid van de Vredesbeweging.
  • Hij was vijf jaar lang projectleider van een project voor werkloze jongeren in Venray.
  • Hij is lid van de Ossenbeemd, het Natuur en Milieu Educatief Centrum (NMEC).
  • Hij is namens de Ossenbeemd lid van Team 2015, dat zich bezig houdt met de 'Millenniumdoelen' van de Verenigde Naties op het gebied van armoedebestrijding en duurzaamheid. Het initiatief om Deurne tot Millenniumgemeente te maken is genomen door Platform Diaconie Deurne en de Wereldwinkel.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 3 mei 1994 nam Jan persoonlijk de titel Ereburger van Lezno in ontvangst. Op donderdag 25 april 2008 kreeg Jan uit handen van burgemeester Gerard Daandels een koninklijke onderscheiding. Hij werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.