U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Wachtpost 21A

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wachtpost 21A, foto (datum onbekend) is ter beschikking gesteld door de familie Raemaekers
Foto van sfeerschilderij van wachtpost 21A . Ter beschikking gesteld door de familie Raemaekers

Wachtpost 21A was een wachtpost aan de spoorweg Eindhoven-Venlo.


Deze wachtpost was niet voorzien op het moment dat de overige wachtposten werden gebouwd, want wachtpost 21A stond niet in het bestek dat in 1866 bij de aanleg van de spoorlijn werd gebruikt. Wachtpost 21A staat afgebeeld op diverse topografische kaarten en stond ten noorden van het spoor op de hoek van de tegenwoordige Parallelweg en Pothuis, dus midden tussen kilometerpaal 23842 (Wachtpost 21) en 26168 (Wachtpost 22).

Volgens het bevolkingsregister woonde Joseph Rooijakkers enige tijd met zijn gezin in deze wachtpost.

Opmerkelijk is dat op het schilderij geen overweg te zien is maar wel een splitsing van enkelsporig naar dubbelsporig (of is dit gezichtsbedrog?). Dit zou erop kunnen duiden dat hier alleen sprake is een "wisselwachterhuisje". Wie kent de volledige geschiedenis van deze wachtpost?

Anekdote[bewerken | brontekst bewerken]

In de nacht van 27 op 28 november 1897 werd de vroedvrouw Petronella Elisabeth van Vlorop (1842-1915) bij het kraambed geroepen van de vrouw van Johannes Mathias Hubertus Raemaekers die in die tijd op wachtpost 21A woonde. Ze kreeg een lift van de spoorwerkers Jan Hendrik van Ooij, Willem Hoonings en Gerardus van Diessen, die haar met een lorrie naar het wachthuisje brachten. Nadat Anna Maria Bartholina Raemaekers, (Deurne 28 november 1897 - Zeilberg 21 oktober 1965), gezond ter wereld gekomen was en terwijl de gelukkige vader en de liftgevers waarschijnlijk nog een glaasje geestrijk vocht aan het drinken waren, werd de compleet vergeten en onverlichte lorrie op het spoor 's morgens vroeg verbrijzeld door de eerste trein van Venlo naar Rotterdam. Gelukkig was er alleen wat materiële schade maar het had ook op een ware ramp kunnen uitdraaien. De spoorwerkers kregen voor hun nalatigheid ieder 20 gulden boete.

Overige wachtposten[bewerken | brontekst bewerken]

Op de lijst van objecten aan de spoorweg in de gemeente Deurne is meer gedetailleerd te zien hoe wachtpost 21A gesitueerd was ten opzichte van de andere wachtposten en objecten die langs de spoorlijn in de gemeente Deurne aanwezig waren.