U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Walhalla Zomerfeesten

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Walhalla Zomerfeest bij de ruïne van het Groot Kasteel op 21 juli 2008.
Toegang tot de kasteelruïne tijdens Zomerfeesten 2005

Walhalla Zomerfeesten is de naam van een driedaags muziekfestival in Deurne in en rondom de kasteelruïne van Groot Kasteel in Deurne aan het Haageind.


Vrijwilligers[bewerken | brontekst bewerken]

Een van de belangrijkste kenmerken van de Zomerfeesten zijn de vrijwilligers. Niet alleen zorgen zij tijdens het festival voor de bemanning van de bars en de kassa's. Voor een groot aantal leden van jongerensociëteit Walhalla is het startschot op vrijdagavond het einde van een dikke week opbouwen en aankleden van het festivalterrein. Er wordt de hele week gebouwd en georganiseerd en 's avonds wordt de frisdrank ingeruild voor echte hartversterkers, de bouwploeg is plots tweemaal zo groot, de sterke verhalen worden sterker en tot in de vroege uurtjes worden de organisatorische puntjes op de i gezet. Zonder al deze vrijwilligers zou de Zomerfeesten niet kunnen bestaan, maar gelukkig staat er elk jaar weer een grote groep te trappelen om mee te kunnen helpen bij de realisatie ervan.

Voorbereiding[bewerken | brontekst bewerken]

Tegenwoordig ligt de organisatie van het festival in handen van het bestuur van sociëteit Walhalla en een aantal "externe" leden op vrijwillige basis. Zij beginnen al vroeg met het voorbereiden van elke nieuwe editie, waarbij de nadruk ligt op het regelen van de programmering, sponsoring, bouwmaterialen en vrijwilligers. De laatste twee weken vóór de Zomerfeesten zijn het drukst. Zo werden het hoofd- en bijpodium tot 2005 nog door de vrijwilligers zelf gebouwd. Het bouwen hiervan kostte doorgaans al een hele week. Omwille van de veiligheid werd in 2006 besloten het hoofdpodium door professionele podiumbouwers te laten neerzetten, hoewel het eerste jaar (2006) een groot uitgewassen kermiswagen geboekt bleek te zijn, waarin zelfs een bovenverdieping zat. Deze etage werd vooral gebruikt door de hiphopbands op vrijdag (Typhoon, DuvelDuvel, Kubus, Jawat!) en door de vrijwilligers tijdens het eindfeest. Sinds dat jaar kost het opbouwen een week minder werk en is het een stuk veiliger. De bars, de PA/muntenkassa en de entreekassa worden wel nog steeds door de jongelui zelf gebouwd met steigermateriaal. Gezien het fysieke werk wordt het bouwwerk door de heren gedaan, maar de damesvrijwilligers nemen vaak de artistieke rol op zich waardoor de aankleding (schilderwerk) elk jaar weer anders is. Na een hele dag bouwen/schilderen is het tijd voor een welverdiende gezamenlijke maaltijd en begint het evaluatiegedeelte. Het hangen van posters in Deurne, Eindhoven, Helmond en alle omliggende kerkdorpen neemt veel tijd in beslag. Tegenwoordig vindt de marketing echter vooral online plaats.

Waar woensdag voor de opbouwvrijwilligers nog steeds de vaste stapavond is, is op donderdagavond de zogeheten ouder- en sponsoravond. Die avond hebben de ouders van de vrijwilligers de gelegenheid om te kijken waar hun kinderen de hele week aan gewerkt hebben, wat toch altijd indrukwekkend is als alles er (nog fris) bij staat. Op deze avond gaan de Zomerfeesten officieel van start en worden naast de vrijwilligers vooral ook de sponsoren nadrukkelijk bedankt.

De Zomerfeesten draaien volledig dus op vrijwilligers, van organisatie tot barmedewerkers, wat het festival zo'n gezellige uitstraling geeft. Ook de programmering draagt hier steevast aan bij. Voor alle drie de dagen wordt een programma vastgesteld met de beste (inter)nationale acts, maar ook met nieuw talent uit Deurne en omstreken. Elk jaar levert dit een gevarieerd programma op met voor ieder wat wils. Het publiek bestaat dan ook uit een bonte mix van jong en oud. De Zomerfeesten hebben zich ontwikkeld tot een jaarlijks terugkerend muziekfestijn en is niet meer uit Deurne weg te denken.

Ad Frantzen Softbaltoernooi[bewerken | brontekst bewerken]

Op zaterdagmiddag vindt traditiegetrouw een groot softbaltoernooi plaats in het park. Het is vernoemd naar de oud-voorzitter Ad Frantzen die op jonge leeftijd is overleden. De Oude lullen hebben de meeste titels op hun naam staan, waarbij zij bijna elk jaar in de finale staan tegen SC 't Buntven.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

De Zomerfeesten werden voor het eerst georganiseerd in 1966 ter afsluiting van het ledenjaar van jongerensociëteit Walhalla en duurde slechts één dag. Het duurde tot 1975 voordat deze eerste Zomerfeesten een vervolg kregen. Vervolgens was echter het hek van de dam en werden de Zomerfeesten ieder jaar georganiseerd. Tevens werd de opzet groter en werd de duur verlengd van één naar drie dagen.

Het festival werd in 2017 voor de 43e keer georganiseerd. Daarmee is het een van de oudste festivals van Nederland en vier jaar ouder dan het oudste muziekfestival van Nederland: Pinkpop. De Zomerfeesten vinden traditiegetrouw half juli plaats.

Daarnaast werd een formule ontwikkeld die in de loop van de tijd een steeds meer definitieve vorm heeft aangenomen, drie gevarieerde dagen met muziek voor iedereen en het softbaltoernooi op zaterdagmiddag.