U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Wat ne Kei is dat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wat ne Kei is dat
Frontpagina boek Wat ne Kei is dat.JPG
Auteur Boekcommissie
Onderwerp 55 jaar carnaval in Liessel, 1955-2010
Uitgegeven 2010
Portaal  Portaalicoon   Literatuur


Het boek Wat ne Kei is dat is geschreven bij gelegenheid van het 55-jarig jubileum (5 x 11 jaar) van carnavalsstichting De Kei in Liessel.

Titel[bewerken | brontekst bewerken]

Met de titel van dit jubileumboek – Wat ne Kei is dat – wordt allereerst de jubilaris zelf – De Kei – geëerd. Carnavalsvierders weten natuurlijk ook dat het bovendien om de titel gaat van het carnavalslied dat al vanaf carnaval 1957 het lijflied is van de carnavalsvierders in Liessel, de Keien en Keiinnen (zie: carnavalslied De Kei). En verder wordt met deze titel recht gedaan aan de twee rotsvaste symbolen van het Liesselse carnaval: de zwerfkeien (de keien Jaap van de Leijsing en de Buntse Kei) die jarenlang zo’n belangrijke rol hebben gespeeld in de historie van De Kei en die er mede voor zorgen dat Liessel zich een Kei van een dorp mag noemen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

In het boek worden de feiten, wetenswaardigheden, ontwikkelingen en herinneringen over het carnaval in Liessel gedurende de jaren 1955 – 2010 beschreven. De vele tientallen onderwerpen zijn, met illustraties, gerangschikt over precies elf(!) hoofdstukken. De inhoud van deze hoofdstukken is als volgt:

 • 1. de aanzet voor de oprichting en de oprichting in 1955; de eerste jaren tot carnaval 1962.
 • 2. de geschiedenis van de keien Jaap van de Leijsing en de Buntse kei en hun relatie met carnavalsstichting De Kei.
 • 3. de activiteiten, zoals optocht en boerenbruiloft, de balavonden, de zittingsavonden (waaronder de Lijsselse Aovenden), het Sleutelafhalen, receptie, carnavalsmis, het cafébezoek, de activiteiten voor zieken, jeugd en ouderen.
 • 4. de acties, zoals de vlooienmarkt, de avondzesdaagse, touwtrekwedstrijden, dienstenveiling en het financieel beheer bij C.s. De Kei.
 • 5. de leden, waaronder de Prins (zie overzicht bij carnavalsstichting De Kei), Raad van Elf, Vorst, Adjudant, het bestuur, de dames van De Kei, de Erekeien, andere betrokkenen bij De Kei.
 • 6. vergaderingen, reglementen, residentie, clubhuis, kleding en onderscheidingen, activiteiten voor de eigen leden, het eigen clubblad (de Alaaf).
 • 7. samenwerking met andere(n), zoals de Prinsengarde De Kei, dansgroep Poertwa, jongerensoos Den Instuif, de horeca in Liessel en uitwisselingen.
 • 8. carnavalsliedjes (waaronder het bekendste carnavalslied De Kei “Wat ne Kei is dat”) en de muziek (onder meer van De Peelzwervers en Kiekonsus).
 • 9. de publiciteit, vooral in de eigen carnavalskrant De Keilander.
 • 10. de viering van de vorige jubilea (in 1977, 1988, 1999) en het jubileumjaar 2010.
 • 11. verwachtingen, ontwikkelingen en een samenvatting.


Boekcommissie[bewerken | brontekst bewerken]

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de Prinsengarde van C.s. De Kei het boek zou gaan realiseren. Toen bleek dat het aantal ex-prinsen dat medewerking kon geven, te gering was en het werk aan het boek te omvangrijk, is hulp gezocht in bredere kring. Uiteindelijk hebben zo’n dertig personen aan dit boek meegewerkt: ex-prinsen, vroegere leden van De Kei en een aantal andere bij De Kei betrokkenen.

Een boekcommissie is er in geslaagd van de enorme hoeveelheid aangebracht materiaal een leesbaar boek te maken. Deze boekcommissie bestond uit: Gerard van den Heuvel (redactie en voorzitter); Frits Kuijten (redactie en jubileumcommissie); Cor Slaats (redactie en coördinatie), Ed van de Kerkhof (redactie en adviseur); Theo Goevaerts en Nellie Goevaerts-Bankers (lay-out en grafische vormgeving); Henk van Otterdijk en Jan Proenings (archiefonderzoek).

Presentatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het jubileumboek van C.s. De Kei is op zaterdagavond 30 oktober 2010 gepresenteerd tijdens een zgn. 'Aparte Aovend'. Met deze Aovend werd het jubileumjaar, door middel van een terugblik op 1955 - 2010, afgesloten.