DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker, en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem (t/m 26 september) bij de Rabo Club Support op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Weg uit de Peel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ook heemkundekring H.N. Ouwerling werkte mee aan het project door ontvangst en rondleiding van kinderen in en rond het heemhuis.

Het project Weg uit de Peel, genoemd naar het gelijknamige boek van Jacques Vriens, werd in 2009 ontwikkeld door de bibliotheek Helmond-Peel in samenwerking met diverse instanties en particulieren.


Op woensdag 10 december 2008 werd in de bibliotheek in Someren het beeldmateriaal gepresenteerd dat voor dit project ontwikkeld was, in aanwezigheid van de schrijver van het boek.

Het project is bedoeld voor de bovenbouw van het basisonderwijs en de brugklas van het voortgezet onderwijs en beoogt enerzijds literatuureducatie, bevordering van het leesplezier en verdieping van de leesbeleving, en anderzijds erfgoededucatie, kennisneming van de geschiedenis van het eigen verleden.

In het project staan de volgende onderdelen centraal:

  • het lezen van het boek Weg uit de Peel, met illustraties van Henk Kneepkens,
  • het bekijken van een introductiefilm over de Peel en het landschap van vroeger,
  • het bekijken van een film waarin Jacques Vriens vertelt waarom hij het boek geschreven heeft, hoe hij inspiratie vond en hoe hij zich gedocumenteerd heeft.
  • fotoseries, toegespitst op de Peel, over de onderwerpen:
  1. Werken
  2. Ontginningen
  3. Kinderleven
  4. Wonen
  5. Portretten, met foto's van Martien Coppens

Leerlingen van diverse basisscholen uit de gemeente Deurne bezochten in 2009 in het kader van dit project het heemhuis waar ze een rondleiding kregen van enkele vrijwilligers die hen tekst en uitleg gaven over de leefsituatie van vroeger.

In 2010 won het project de Peeltrofee.

Toneelproductie[bewerken | brontekst bewerken]

In 2018 werd de toneelproductie uitgevoerd waarvoor er in 2017 audities waren gehouden. De theatermakers Jacques Vriens, Bas Leenders en Casper Vriens –zoon van Jacques- presenteerden op dinsdag 28 maart 2017 hun theaterproject Weg uit de Peel in Natuurpoort de Peel aan het Leegveld.

Jacques Vriens nam behalve het schrijven van het script ook de regie voor zijn rekening. Omdat de productie zowel in Brabant als in Limburg werd opgevoerd waren er voor de karakterrollen een dubbele bezetting van zowel Brabantse als Limburgse spelers. Bij iedere uitvoering waren er rond de 150 en 200 personen betrokken. Ospel, Deurne, Vredepeel en De Mortel hadden bij elkaar negentien voorstellingen.

In 2019 werd bekend dat deze voorstelling nog een keer met zes voorstellingen in Helenaveen gehouden wordt. De locatie is bij Hoeve Willem III.