Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Wehrmachtshuisje

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Voormalig Wehrmachtshuisje aan de Padbrugseweg in 1944
Voormalig Wehrmachtshuisje aan de Padbrugseweg in 2008
Wagen tijdens de eerste bevrijdingsoptocht in Liessel. De tekst De moffe oit 't Hool Strötje slaat op de inmiddels verdwenen Holstraat, die van de Mgr. Berkvensstraat naar de Aa liep en waar een Wehrmachthuisje stond.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er in de gemeente Deurne door de bezetter diverse Wehrmachthuisjes gebouwd.


inleiding[bewerken]

In maart 1941 begon er een luchtstrijd boven Zuid Nederland. Er werd door de Duitsers een zoeklichtzone ("Scheinwerferbatterie") ingericht om het Ruhrgebied in Duitsland te beschermen tegen aanvallende geallieerde vliegtuigen. Met behulp van luistertoestellen bepaalde de Duitse militairen hoe men de zoeklichten moest richten. De zoeklichten stonden in een kuil die omgeven was door een aarden wal. Deze zoeklichten kwamen ’s nachts in actie als de geallieerde vliegtuigen over vlogen op hun heen- en terugreis. Hierdoor kon de Luftwaffe nog meer vliegtuigen neerhalen. Voor het militaire bedieningspersoneel van de schijnwerpers werd in de directe nabijheid van de stelling een zogenaamd “Wehrmachtshuisje” gebouwd. Zo’n huisje bestond uit één grote kamer, een keukentje en een apart vertrek voor de stafleden. Doorgaans werden er zo'n dertig militairen in zo’n Wehrmachtshuisje gelegerd.

Gemeente Deurne[bewerken]

Toen de Tweede Wereldoorlog vorderde werden er ook op afgelegen plekken in de gemeente Deurne Wehrmachtshuisjes gebouwd. Voor zover bekend was dat op of nabij:

Uiteindelijk werden alle zoeklichten in de zomer van 1942 naar Duitsland afgevoerd. Toen de Wehrmachtshuisjes niet meer gebruikt werden raakten ze al snel in verval. Al tijdens de oorlog was er vanwege de woningnood een grote vraag naar Wehrmachtshuisjes en werden er diverse, met goedkeuring van de ortskommandant, als noodwoning aan particulieren verhuurd.

Literatuur[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Het wehrmachtshuisje aan de Leensel staat er nog altijd. Het is enkele jaren na de oorlog aangepast en nadien heeft het voor veel pasgetrouwde stelletjes als "starterswoning" gediend. De huidige bewoner exploiteert het perceel rondom de woning al jaren en is bekend als "Tuin Zonder Naam".
  2. In 1950 trouwde Frans Babylon met zijn eerste echtgenote Tosca de Vries, het echtpaar ging in dit Wehrmachtshuisje wonen.
  3. In 1944 werd Greetje Lagendijk uit Rotterdam geëvacueerd naar Deurne en verbleef enige tijd in dit Wehrmachtshuisje.