U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Wehrmachtshuisje

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voormalig Wehrmachtshuisje aan de Padbrugseweg in 1944
Voormalig Wehrmachtshuisje aan de Padbrugseweg in 2008
Wagen tijdens de eerste bevrijdingsoptocht in Liessel. De tekst De moffe oit 't Hool Strötje slaat op de inmiddels verdwenen Holstraat, die van de Mgr. Berkvensstraat naar de Aa liep en waar een Wehrmachthuisje stond.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er in de gemeente Deurne door de bezetter diverse Wehrmachthuisjes gebouwd.


inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

In maart 1941 begon er een luchtstrijd boven Zuid Nederland. Er werd door de Duitsers een zoeklichtzone ("Scheinwerferbatterie") ingericht om het Ruhrgebied in Duitsland te beschermen tegen aanvallende geallieerde vliegtuigen. Met behulp van luistertoestellen bepaalde de Duitse militairen hoe men de zoeklichten moest richten. De zoeklichten stonden in een kuil die omgeven was door een aarden wal. Deze zoeklichten kwamen ’s nachts in actie als de geallieerde vliegtuigen over vlogen op hun heen- en terugreis. Hierdoor kon de Luftwaffe nog meer vliegtuigen neerhalen. Voor het militaire bedieningspersoneel van de schijnwerpers werd in de directe nabijheid van de stelling een zogenaamd “Wehrmachtshuisje” gebouwd. Zo’n huisje bestond uit één grote kamer, een keukentje en een apart vertrek voor de stafleden. Doorgaans werden er zo'n dertig militairen in zo’n Wehrmachtshuisje gelegerd.

Gemeente Deurne[bewerken | brontekst bewerken]

Toen de Tweede Wereldoorlog vorderde werden er ook op afgelegen plekken in de gemeente Deurne Wehrmachtshuisjes gebouwd. Voor zover bekend was dat op of nabij:

Er waren schijwerperbatterijen opgesteld op de volgende adressen:

Uiteindelijk werden alle zoeklichten in de zomer van 1942 naar Duitsland afgevoerd. Toen de Wehrmachtshuisjes niet meer gebruikt werden raakten ze al snel in verval. Al tijdens de oorlog was er vanwege de woningnood een grote vraag naar Wehrmachtshuisjes en werden er diverse, met goedkeuring van de ortskommandant, als noodwoning aan particulieren verhuurd.


Bronnen, noten en/of referenties
  1. Het wehrmachtshuisje aan de Leensel staat er nog altijd. Het is enkele jaren na de oorlog aangepast en nadien heeft het voor veel pasgetrouwde stelletjes als "starterswoning" gediend. De huidige bewoner exploiteert het perceel rondom de woning al jaren en is bekend als "Tuin Zonder Naam".
  2. In 1950 trouwde Frans Obers (Babylon) met zijn eerste echtgenote Tosca de Vries, het echtpaar ging in dit Wehrmachtshuisje wonen.
  3. In 1944 werd Greetje Lagendijk uit Rotterdam geëvacueerd naar Deurne en verbleef enige tijd in dit Wehrmachtshuisje.
  4. In een bewaard gebleven overzicht van nog onbetaalde rekeningen van het G.E.B. staat: Rechnung vom G.E.B. in DEURNE für Scheiwerferbatterie Feldpost 05806 - Haus Molenstrasze (Arzt v. Noord). Vom 20 Dezember 1940 bis 1 Januar 1941 80 K.W.h. à 23 ct = f 18.40 - Metermiete = f 0,30 (collectie Egbert Wijnen)
  5. Dezelfde bron: Haus Molenstrasze E.110a Vom 20 Dezember 1940 bis 5 Januari 1941: 32 K.W.h. à 23 ct. = f 7.36
  6. Deze bron: Baracke in Schulestrasze Vom 3 März 1941 bis 2 April 1941: 64 K.W.h. à 23 ct. = f 14,72 Metemiete = f 0,30